Mitt i Upplands Väsby

Prinsessan Estelle får egen pelargon

- Jonas Berge tema@mitti.se

Estelle heter en helt ny pelargon. Namnet har den ljusrosa blomman förstås fått av prinsessan med samma namn.

Intresset för pelargonen är – precis som för det mesta som rör kungahuset – stort.

– Jättestort. Vi har märkt att den säljer väldigt bra. Folk verkar tycka att den är fin. Det är ganska stora och fina blommor. Ljusrosa med mörkare rosa i mitten, säger Irene Holmquist, florist och en av ägarna till Gustavshil­l handelsträ­dgård i Färentuna, som odlar och säljer pelargonen.

– Sedan har det gjorts mycket reklam också. Den syns lite mer än andra pelargoner.

”Lingon och mjölk”

Estelle har tagits fram av Hörnhems i Kristianst­ad. Trädgårdsm­ästare Anna Unné är själv oerhört förtjust i sorten och tror att den kommer att bli en favorit hos svenska folket. Hon berättar att pelargonen har funnits i flera år. Men för att vara säker på att den är frisk, bra att odla för trädgårdsm­ästaren och inte minst att den är fin hemma i trädgården hela sommaren, kommer sorten ut på marknaden först nu.

– Pelargonen är en tålig och uthållig prinsessa i våra hjärtan. En växt man för med sig i generation­er. Färgen för tankarna till den efterlängt­ade våren och äppelblomn­ingen eller om man hellre vill, lingon och mjölk, säger hon.

– Redan vid första anblicken gör den något med sinnet och vi ville ha ett namn som för tankarna vidare och då föll sig namnet Estelle naturligt. Vi kontaktade kungahuset som gav sitt bifall.

Anna Unné påpekar att Estelle är fin på fönsterbrä­dan eller annan ljus plats inomhus, men trivs allra bäst ute när risken för frost är över. Även ute mår pelargonen bäst av en ljus och solig placering.

Estelle finns i de flesta garden center och blomsterbu­tiker från mitten av mars.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Anna Unné, trädgårdsm­ästare.
ROSA. Estelles blommor har ljuvt rosa kronblad och ett mörkare öga.
FOTO: PRESSBILD Anna Unné, trädgårdsm­ästare. ROSA. Estelles blommor har ljuvt rosa kronblad och ett mörkare öga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden