Mitt i Upplands Väsby

#ETTSTHLM. ”Ramadan är en av de få gångerna islam framställs som något trevligt.”

RELIGION. Fel att tro att varannan svensk hatar islam, säger forskare

-

– Alltså, folk bryr sig inte så mycket. Det har blivit så vanligt. Jag tycker inte att det är något problem att leva som muslim i Stockholm. De allra flesta visar respekt, säger Ahmed Al-Khersan.

Han driver tobaksbuti­ken vid torget i Farsta Strand och får ibland frågor från kunder om ramadan, fastemånad­en som pågår sedan den 13 april.

– Folk kan undra hur länge man n behöver gå utan mat och liknande. .

Men jag märker väldigt sällan av någon islamofobi. Både min fru och min dotter bär sjal och de upplever inte heller något problem, säger Ahmed.

Mätningar visar att cirka hälften av Sveriges befolkning har negativa attityder till islam. Storstadsb­or och yngre är minst kritiska.

– De som är uppvuxna med mångfald och träffar muslimer i vardagen har ofta mer positiva associatio­ner än de som bara får sin bild från medierna, säger Simon Sorgenfrei, docent och förestånda­re för Institutet för forskning om mångreligi­ositet och sekularite­t på Södertörns högskola.

– Det gör skillnad att ha konkreta, meningsful­la uppgifter som man ska lösa tillsamman­s, på jobbet, i skolan eller fotbollsla­get. Det avdramatis­erar olikhetern­a och gör att man mer ser till det gemensamma, tillägger han.

Simon Sorgenfrei framhåller att attitydmät­ningarna inte ska tolkas som att hälften av alla svenskar är islamofobe­r.

– Sedan 1800-talet har Sverige utmärkts av en stark sekularise­ring och de flesta tycker att religion ska vara en privatsak. Idag ä är islam en mycket synlig religion o och flera som uttrycker negativa attityder är nog generellt skeptiska till religion.

– Många förknippar också islam till de senaste decenniern­as terrordåd, men behöver inte tycka illa om muslimer överlag, säger han.

Under körsbärsbl­ommorna i Kungsträdg­ården picknickar väninnorna Mira Lindgren och Kajsa Hällegårdh.

– Jag har en familj ovanför mig som firar ramadan. Det gör mig glad att höra att de är glada, säger Mira.

Båda är troende kristna och säger att de på många sätt har lättare att känna samhörighe­t med muslimer än med icke-religiösa svenskar.

– Sekulära svenskar har inget språk för att prata om det existentie­lla. De förstår inte nyanserna kring vad det innebär att tro. De blir illa till mods om någon nämner Gud. Där har vi och muslimer väldigt enkelt att förstå varandra, säger Mira Lindgren.

Väninnorna menar att majoritete­ns religiösa okunskap banar vägen för dem som vill sprida förenklade och skeva tolkningar.

– Man framställe­r det som något hemskt att underkasta sig Gud. Men det gör ju vi kristna också. Det betyder inte att vi inte har en fri vilja. Snarare att man väljer att leva för någonting mer än sig själv, att vilja leva i kärlek, säger Kajsa Hällegårdh.

På torget i Farsta Strand möter vi Tina från Skogås som jobbar som väktare. Hon ger exempel på gnissel som kan uppstå:

– Vi hade en extraanstä­lld som ville få ledigt för att kunna be under arbetstid. Det gjorde att han inte kunde göra jobbet. En annan ville inte ta mig i hand för att jag är kvinna. Då känner man sig lite förnärmad.

Tina säger att folk självklart måste få tro på vad de vill, men att kontrasten skapar misstro.

– Jag tror inte det handlar om hat. Mer att vi i Norden tycker det är lite konstigt med folk som följer en abstrakt, yttre makt som man inte ser och inte kan påverka, som talar om för en hur man ska tänka och klä sig. Det känns märkligt, säger hon.

Och om man är styrd av en yttre idé, utanför den vanliga politiken, då ökar risken för extremism, menar Tina.

– Det gäller alla slags grupper. Då är det bättre att tro på kärleken, tycker jag.

Vi tycker det är lite konstigt att följa en abstrakt, yttre makt som talar om för en hur man ska tänka och klä sig.

 ??  ?? KÄNNER IGEN SIG. Mira Lindgren och Kajsa Hällegårdh tycker att muslimsk tro har mycket gemensamt med deras egen kristna. ”Många svenskar har inget språk för det existensie­lla och förstår inte nyanserna”, säger Mira.
KÄNNER IGEN SIG. Mira Lindgren och Kajsa Hällegårdh tycker att muslimsk tro har mycket gemensamt med deras egen kristna. ”Många svenskar har inget språk för det existensie­lla och förstår inte nyanserna”, säger Mira.
 ??  ?? HELT LUGNT.
”Varken jag, min fru eller min dotter märker av någon islamofobi”, säger Ahmed AlKhersan.
HELT LUGNT. ”Varken jag, min fru eller min dotter märker av någon islamofobi”, säger Ahmed AlKhersan.
 ??  ?? UNDRAR. ”Det känns svårt att förstå hur folk kan vilja bli styrda av en osynlig makt”, säger Tina i Skogås.
UNDRAR. ”Det känns svårt att förstå hur folk kan vilja bli styrda av en osynlig makt”, säger Tina i Skogås.
 ?? FOTO: ANNA HARTVIG ?? Simon Sorgenfrei.
FOTO: ANNA HARTVIG Simon Sorgenfrei.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden