Mitt i Upplands Väsby

Konstrunda i Väsby – trots pandemin

”Vi har väntat så länge”

- Charlotte Arwedsson Väsby Konstrunda­n Förra I Orangea Karta

UPPLANDS VÄSBY

Förra årets konstrunda i Väsby blev inställd på grund av pandemin. Men suget efter kultur är stort och i år satsar man på coronasäkr­a besök i konstnärer­nas ateljéer och gallerier.

Nästa helg, 8-9 maj kan man besöka konstnärer och deras ateljéer runt om i kommunen i något som kallas Väsby konstrunda. Men det var långt ifrån självklart att årets evenemang skulle bli av.

– Vi var väldigt tveksamma om någon skulle anmäla sig på grund av pandemin, men ett 20-tal av de tidigare deltagarna ville vara med, säger Åsa Bjurberg Gartz, ordförande i föreningen Arrangörer av Väsby konstrunda. Nya deltagare Foto, måleri, skulptur, keramik, installati­on, textil och grafik är några av de material och tekniker som finns represente­rade bland de många lokala konstnärer­na.

Några av deltagarna är helt nya för i år, till exempel textilaren Mai Knuts, skulptören Robert Westberg och keramikver­kstaden, ”En trappa ned”, i Villa Ed.

– Även om det är färre deltagare i år är det ett bra urval. Vi hade gärna sett några till, men vissa av konstnärer­na känner att de har lokaler som kan vara svåra att anpassa efter restriktio­nerna, säger hon.

Konstnärer­na ansvarar för att max åtta besökare är på plats åt gången. Men det finns även en del fiffiga lösningar.

– Jag har en carport i anslutning till vårt hus i Sigma där jag kan hänga upp tavlor. Det finns fler exempel på lösningar där man inte behöver gå in.

Man kan ta sig runt på cykel, eller med bil, och blir fikasuget för starkt kan man ta en paus på de deltagande kaféerna.

Njuta av lokal konst

Åsa Bjurberg Gartz uppmanar alla Väsbybor att ge sig ut och njuta av lokal konst.

– Passa på nu när vi har väntat så länge på att få uppleva lite kultur. Det kommer att fungera bra med coronaanpa­ssningarna. Och så hoppas vi att det inte regnar!

– Ett tips är att starta konstrunda­n med med samlingsut­ställninge­n i Väsby Konsthall.

Konstrunda­n i Väsby

◗ Konstrunda genomförde­s första gången 2017 efter ett medborgarf­örslag från konstnären Kerstin Sabel. En ideell arbetsgrup­p har samordnat evenemange­t med stöd av Upplands Väsby kommun och Handelsban­ken i Väsby.

Åsa Bjurberg Gartz jobbar för fullt med en tavla som ska bli klar till konsthelge­n 8-9 maj. Hon är ordförande i föreningen Arrangörer av Väsby konstrunda.

◗ året ställdes konstrunda­n in på grund av coronapand­emin.

◗ år hålls den 8-9 maj klockan 11 till 17.

◗ ballonger och plastband visar vägen till konstnärer­na som deltar.

◗ och info: Kommunhuse­ts reception, Upplands Väsby bibliotek, Messingen, Väsby Konsthall, Picchus café och Villa Ed.

Vi var väldigt tveksamma om någon skulle anmäla sig på grund av pandemin

 ?? FOTO: STEFAN GARTZ ?? SKULPTURER. Robert Westberg är ny på årets upplaga av Väsby Konstrunda med skulpturer vid Verkavägen, Skavsta.
FOTO: STEFAN GARTZ SKULPTURER. Robert Westberg är ny på årets upplaga av Väsby Konstrunda med skulpturer vid Verkavägen, Skavsta.
 ??  ?? MÅLERI.
MÅLERI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden