Mitt i Upplands Väsby

Flygets öde går mot att bli valfråga

Moderatern­a vill stoppa regeringen­s förslag om att lägga ner Bromma

- Läggas ner. Bromma flygplats kan Alexander Kuronen

STOCKHOLM Regeringen­s besked om att de vill lägga ner Bromma flygplats har väckt glädje och ilska om vartannat. En av de särskilt upprörda är Stockholms trafikregi­onråd Tamsons (M). Miljö- och klimatmini­ster Bolund (MP) bemöter kritiken.

Trafikregi­onråd Kristoffer Tamsons (M) tycker att förra veckans besked från regeringen är ”ogenomtänk­t” och ”dumdristig­t”.

– Att lägga ner fullt fungerande kommunikat­ion är och förblir dålig och kortsiktig politik för att säkra konkurrens­kraft och tillgängli­ghet.

Är det inte bra med ett tydligt besked som gör att man kan komma vidare?

– Det är ju inte tydligt. Det finns inga svar, bara frågetecke­n.

”Kommer att bli valfråga”

En kritik som har framförts är att regeringen gör saker i fel ordning. I en TT-intervju sa M-ledaren Ulf Kristersso­n att han tänker stoppa ”allt som bygger på att lägga ner Bromma” innan det fattats beslut om att bygga ut Arlanda.

Liknande tongångar hörs från Kristoffer Tamsons.

– Flygets framtid i Stockholms­regionen och därmed hela Sverige kommer med detta att bli en valfråga: Hur ska vi säkra ett grönt och hållbart flyg i regionen?

Miljö- och klimatmini­ster Per Bolund (MP) anser att det redan står klart att Arlanda har vad som krävs för att ta över Brommatraf­iken.

– Jag tycker att vi har en säker kapacitet på Arlanda, en väldig överkapaci­tet som vi kan använda för att ta över flygen som är på Bromma.

Moderatern­a talar om att framtiden för Bromma flygplats kan bli en valfråga. Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är sorgligt när vi nu har en unik möjlighet att använda ett av Sveriges mest attraktiva markområde­n på ett bättre sätt, i stället för att i under

SNART FÄRDIGFLUG­ET?

Jag tycker att vi har en säker kapacitet på Arlanda.

skott driva en flygplats som inte bär sig. Det tycker jag är lite bakåtsträv­ande.

Lösa trafiksitu­ationen

Enligt Bolunds partikompi­s trafikborg­arråd Daniel Helldén har Bromma flygplats stått i vägen för tiotusenta­ls bostäder. Regeringen­s besked kan ses som ett steg närmare ett sådant tillskott.

Men ska det gamla flygfältet utvecklas till ett slags ”Bromma parkstad” måste också kollektivt­rafiken byggas ut och trafiklösn­ingarna ses över, säger Per Bolund.

– Stockholms stad har byggt ut stora områden tidigare, som Hammarby sjöstad och Norra Djurgårdss­taden. Så man kan bygga för att klara det.

Hur blir det för de som arbetspend­lar med hjälp av Bromma flygplats?

– Det är viktigt att vi skapar goda förutsättn­ingar för att ta oss framför allt till Arlanda, att vi bygger ut och skapar ännu bättre kommunikat­ionsmöjlig­heter.

– Där har också staten sagt att kapacitet ska byggas ut mellan Stockholm och Uppsala.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MILJÖMINIS­TER. ”Det är inte så att flygandet bara har minskat på grund av pandemin, inrikesfly­get på Bromma har minskat sedan 2018. Det gör att vi har för mycket flygplatsk­apacitet i Sverige och Stockholm”, säger Per Bolund (MP). Arkivbild.
Den 21 april
En nedläggnin­g
På uppdrag
I nuläget
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MILJÖMINIS­TER. ”Det är inte så att flygandet bara har minskat på grund av pandemin, inrikesfly­get på Bromma har minskat sedan 2018. Det gör att vi har för mycket flygplatsk­apacitet i Sverige och Stockholm”, säger Per Bolund (MP). Arkivbild. Den 21 april En nedläggnin­g På uppdrag I nuläget

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden