Mitt i Upplands Väsby

Kvinna greps efter stölder på boenden

När kvinnan greps hade hon flera stulna bankkort i väskan. Kvinnan har tidigare dömts för liknande stölder i Väsby. Nu misstänks hon ha lurat sig in på äldreboend­en i Järfälla.

- Fredrik Sjöquist

I februari dömdes hon för grova bedrägerie­r mot äldre i Väsby. Nu har kvinnan gripits igen – i väskan hade hon bankkort som hon tros ha lurat till sig på äldreboend­en.

– Hon har kommit till äldreboend­en, utgett sig för att tillhöra hemtjänstp­ersonal och sagt att hon ska hjälpa de äldre att handla. Och de äldre har lämnat ut kort och koder, berättar Per Åkermark, operativ koordinato­r på polisen i Södra Roslagen.

Förra måndagen upptäcktes kvinnan, som är i 30-årsåldern, av polis i Täby centrum. I hennes väska fanns fyra bankkort med koder som hon tros ha lurat till sig.

Nu sitter hon häktad – misstänkt för 18 fall av grova bedrägerie­r och elva försök i Täby och Järfälla. Men det kan vara fler.

– Över tid rör det sig om 100 000-tals kronor. Ärendet förefaller växa, säger Per Åkermark.

Dömdes i februari

Så sent som i februari dömdes kvinnan för tio fall av liknande grova bedrägerie­r mot äldre i Upplands Väsby. Den äldste av de drabbade var närmare 100 år gammal. Kvinnan ska enligt domen då ha sökt upp de äldre i deras hem, påstått sig komma från hemtjänste­n och erbjudit sig att handla. I stället tog hon ut pengar åt sig själv. För det dömdes hon till fängelse i ett år och sju månader, en dom som hon alltså överklagat.

Kvinnan har uppgett att hon har arbetat för flera hemtjänstf­öretag och att en främmande person ska ha tvingat henne att begå brotten i Upplands Väsby. Den förklaring­en tyckte inte tingsrätte­n höll eftersom hon hade gott om tid att i stället söka hjälp hos polisen.

 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN/MONTAGE ?? HÄKTAD. Den bedrägerim­isstänkta kvinnan greps i Täby centrum.
FOTO: ERIK LEJDELIN/MONTAGE HÄKTAD. Den bedrägerim­isstänkta kvinnan greps i Täby centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden