Mitt i Upplands Väsby

20-åring misstänks ha lurat äldre

En man i 20-årsåldern greps nyligen misstänkt för att ha lurat ett femtontal åldringar på deras kontokort.

- Erik Lejdelin 0707599287 erik.lejdelin@mitti.se

Bedrägerie­r mot äldre är prioritera­de brott för polisen.

Sedan 1 februari har polisens utredare och spanare från Stockholms­polisens bedrägeris­ektion en insats mot så kallad fysisk vishing. Brottet är ett slags telefonbed­rägeri där någon lyckats övertala en person över telefon att lämna ifrån sig ett bankkort.

Nyligen greps en 20-årig misstänkt för just det. Han har lyckats övertala flera äldre i bland annat Järfälla, Upplands Väsby och Solna att lämna ifrån sig bankkort. Han ska ha uppgett via telefon att deras kort har blivit kapade och att polisen eller en person från banken måste hämta kortet för att bryta felet.

Greps efter spaning

Enligt polisen ska mannen sen ha gjort uttag på kortet. Han greps efter en tids spaning och sitter nu häktad.

– Bedrägerie­r mot äldre är prioritera­de brott för polisen, de drabbar en utsatt grupp och räknas som grova, säger Martin Fälling, gruppchef på bedrägeris­ektionen i ett pressmedde­lande.

Bedragarna satsar ofta på att begå många brott på kort tid. Polisens prioriteri­ng har varit att fokusera på ett antal så kallade ”strategisk­a ärenden”. På så vis kan polisen gripa fler och förhindra nya brott.

– Fler slutredovi­sade ärenden betyder inte längre straff för bedragarna, men kräver långa utrednings­timmar. Istället lägger vi tid på att få fast fler personer och hindra att fler utsätts för brott, säger Mehdi Asadpour, förundersö­kningsleda­re i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden