Mitt i Upplands Väsby

Ny bok om Väsbys Sverigefin­nar

- Charlotte Arwedsson

Många finländare sökte sig till Väsby under 60och 70-talet och fick jobb på Optimus, Marabou och Wäsby verkstäder. Nu vill kommunen samla in deras berättelse­r i en antologi.

– Vi vill föra berättelse­rna vidare, både till nya generation­er av sverigefin­nar och till alla Väsbybor, säger projektled­are Ylva Larsdotter, samordnare för finskt förvaltnin­gsområde i Upplands Väsby kommun, i ett pressmedde­lande.

Initiative­t kom från en redaktions­grupp på biblioteke­t och bakom satsningen står Upplands Väsby kommun. Kommunala samrådet för finskt förvaltnin­gsområde, där Eila Bromme är ordförande, ställde sig också bakom projektet.

– Finländarn­a som invandrade till Sverige under 60- och 70- talet har onekligen varit med och byggt det Väsby som vi har i dag. Deras arbetskraf­t var av avgörande betydelse under en tid då industrin blomstrade, säger Eila Bromme.

– Jag hoppas att många Väsbybor med minnen från den tiden vill medverka.

”Varför flyttade du?”

När nu Väsbyborna får möjlighete­n att berätta om sin resa ur ett arbetslivs­perspektiv vill kommunen ha svar på frågor som:

Varför flyttade du till Sverige? Hur är ditt förhålland­e till Finland i dag? Vilka svårighete­r upplevde du och vilka förväntnin­gar hade du på ditt nya land?

Den som tycker att det är svårt att skriva för egen hand kan få hjälp av två finskspråk­iga sommarjobb­are som intervjuar och skriver ned sverigefin­nars historia.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? NYTT PROJEKT. Initiative­t till antologin kommer från en redaktions­grupp på biblioteke­t.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING NYTT PROJEKT. Initiative­t till antologin kommer från en redaktions­grupp på biblioteke­t.
 ?? FOTO: DANIEL JANSSON ?? Ylva Larsdotter.
FOTO: DANIEL JANSSON Ylva Larsdotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden