Mitt i Upplands Väsby

Ökade kostnader

- Kostnadern­a för

STOCKHOLMS LÄN

Nära hälften av regionens 38 barn- och ungdomsmed­icinska mottagning­ar kommer att stänga. Barn som inte behöver specialist­vård ska tas omhand på vårdcentra­lerna.

Kostnadern­a för regionens barn- och ungdomsmed­icinska mottagning­ar, Bumm, har dragit iväg. Nu ska de bli färre, av de 38 som finns idag räknar man med att omkring 20 kommer att finnas kvar.

– Det blir färre men större mottagning­ar, med högre bemanning, och ökad kvalitet, säger Lars Rådén (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsn­ämndens avtalsutsk­ott.

Mottagning­arna tar emot barn och ungdomar till och med 17 år. Dit kan man vända sig med till exempel allergi, astma, eksem, ont i magen eller urinvägspr­oblem. En del mottagning­ar har också specialist­er på adhd, barnfetma och psykisk ohälsa.

I maj väntas beslut tas om att säga upp avtalen med mottagning­arna, och nya avtal med ett reducerat antal mottagning­ar kan träda i kraft om ett år.

Fler läkare

Kraven på dem som blir kvar höjs. De ska ha minst fyra barnläkart­jänster, motsvarand­e 400 procent, och två barnsjuksk­ötersketjä­nster, motsvarand­e 200 procent. Ett tak om max 50 besök i veckan per läkare införs. Det ska också finnas en telefonlin­je öppen för konsultati­on.

I avtalet ska även obesitasvå­rd och psykologst­öd finnas. När det gäller att få hjälp med adhd planeras de utredninga­rna så småningom att styras över till Barn- och ungdomspsy­kiatrin, Bup.

Och för att få komma dit krävs remiss från husläkaren.

– Det handlar om att t ge vård på rätt vårdnivå, , säger Lars Rådén.

Det kommer alltså inte te att som tidigare gå att vända sig direkt till närmsta mottagning, utan nu är det hos vårdcentra­len man ska söka hjälp.

Har vårdcentra­lerna kapacitet och kompetens för det?

– Ja, det har de, och bedömer husläkaren att barnet behöver komma till en barnläkare så remitteras barnet dit.

Av dagens 38 mottagning­ar finns en stor andel i centrala delar av regionen.

Hur ska den geografisk­a spridninge­n kunna bli bättre med färre mottagning­ar?

– Vi är inte nöjda med dagens spridning. Därför har vi i de nya avtalen lagt till att mottagning­arna kan öppna filialer i områden där det är det visat sig svårt att etablera mottagning­ar, säger Lars Rådén.

Ingrid Johansson

ingrid.johansson@mitti.se

VÅRDVAL.

● vårdvalen i Region Stockholm har dragit iväg. När det gäller de barnoch ungdomsmed­icinska mottagning­arna har kostnadern­a ökat med 95 miljoner kronor bara mellan 2019 och 2020. Totalt kostade de 38 mottagning­arna nästan 500 miljoner kronor år 2020.

Det blir färre men större mottagning­ar.

 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Lars Rådén (M).
Lars Rådén (M) menar att det blir bättre kvalitet med färre och större Barnoch ungdomsmed­icinska mottagning­ar.
FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS Lars Rådén (M). Lars Rådén (M) menar att det blir bättre kvalitet med färre och större Barnoch ungdomsmed­icinska mottagning­ar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden