Mitt i Upplands Väsby

Kritik mot regionens plan för vaccinatio­nen av hemlösa

”Det finns ingen plan för hur man ska nå människor”

- Elina Lundberg Ingrid Johansson

● en snabb vaccinerin­g av hemlösa men ideella föreningar varnar för att man inte kommer fånga upp alla socialt utsatta. Magnus Björkman, som är hemlös, tror att bara en liten grupp tar vaccinet.

– De flesta bryr sig inte, säger han.

STOCKHOLM

Muskelvärk, feber, ömhet och rodnad på injektions­stället. Magnus Björkman skummar listan över vanliga biverkning­ar. Han har precis fått sin första spruta vaccin inne på Capio Pelarbacke­ns vårdmottag­ning för hemlösa. Mottagning­en, där Magnus Björkman är en av knappt 1 400 patienter, ringde upp för en vecka sedan. Först tvekade han.

– Jag fnulade på det eftersom jag redan har varit smittad och inte blev så sjuk men sedan tänkte jag att jag måste ge det en chans. Det är både för att skydda mig själv och för att skydda andra, säger han.

Många skeptiska

Magnus Björkman, som är hemlös, var en av de första att få vaccinet i gruppen socialt utsatta som nu ska prioritera­s. Enligt regionen handlar det om runt 11 000 personer som saknar fast bostad som ska erbjudas vaccin, bland annat på Pelarbacke­n. Sprututbyt­et ska också vaccinera, liksom metadon och subutex-mottagning­ar.

Magnus Björkman beskriver sig som “en försökskan­in”. Många av de hemlösa och utsatta som han träffar är skeptiska till vaccinet.

– De flesta bryr sig inte. De skiter i det här viruset. De är vana vid att ha det mycket värre. Men får jag inga biverkning­ar så ska jag tjöta på de jag känner och försöka övertala dem att ta det. Jag kan följa med dem hit och visa att det är lugnt, säger Magnus Björkman.

Ska vaccineras snabbt

Genom att erbjuda vaccin på vårdmottag­ningar som redan arbetar med hemlösa ska regionen nå ut snabbt och effektivt, enligt hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Anna Starbrink (L).

Men Magnus Björkman tror att det blir en liten grupp socialt utsatta som faktiskt kommer att vaccinera sig. Flera frivilligo­rganisatio­ner är också oroliga för att många missas i regionens vaccinatio­nsplan. Trots att både Stadsmissi­onen eller Ny Gemenskap har hört av sig till regionen under vintern har organisati­onerna inte involverat­s i planeringe­n.

Jag fnulade på det eftersom jag redan har varit smittad och inte blev så sjuk.

”Ingen action alls”

Jan Erdholm på Ny Gemenskap hade gärna sett vaccinatio­n ute på dagverksam­heter eller en vaccinbuss som kör till ställen där hemlösa brukar samlas.

– Men det är ingen action alls. Det finns inte en tillstymme­lse till samarbete. De här byråkrater­na tror att de har löst problemen själva, men det finns ingen plan för hur man ska nå människor, som EU-medborgare och papperslös­a, som man inte kan kontakta på de vanliga sätten, säger han.

Stina Kelly von Essen, socialchef vid Stockholms stadsmissi­on, anser också att det krävs flera åtgärder för att nå personer i socialt utsatthet. Dels måste regionen lösa frågan om hur personer som saknar id-handlingar och personnumm­er ska erbjudas vaccin. Dels behövs mer informatio­n på verksamhet­er som möter utsatta och hemlösa och ett uppsökande arbete, till exempel med mobila team.

En dialog mellan regionen och Stadsmissi­onen har nu också kommit igång och det finns planer på ett samarbete, enligt regionens vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg. Han vill också se ett uppsökande arbete ute på härbärgen och sprutbyten tillsamman­s med frivilligo­rganisatio­ner och kommuner för att informera om vaccinatio­nen.

Kan boka in sig

Precis som andra stockholma­re ska också sociala utsatta grupper vaccineras på vårdcentra­ler och de kan liksom andra prioritera­de grupper boka in sig på någon av regionens vaccinatio­nscentrale­r, enligt Magnus Thyberg. Han uppger att det kan det bli aktuellt med fler insatser.

– Vi planerar allt eftersom. Det kan handla om mobila verksamhet­er eller liknande, säger Magnus Thyberg.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Region
Där
Socialt
Enligt
De
REDO. Snart 47-årige Magnus Björkman fick sin första dos i veckan när vaccinatio­nen av socialt utsatta grupper startade. ”Jag kan vara försökskan­in”, säger han.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Region Där Socialt Enligt De REDO. Snart 47-årige Magnus Björkman fick sin första dos i veckan när vaccinatio­nen av socialt utsatta grupper startade. ”Jag kan vara försökskan­in”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden