Mitt i Upplands Väsby

Inget körkortstv­ång för vattenskot­er

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

SLUTLEKT?

a

Nej, inte nu i sommar i alla fall.

Efter problem med olyckor och buskörning har regeringen lovat att införa tvång på körkort för vattenskot­er. Men det dröjer ett år till innan det är slutlekt på sjön.

Många njuter av att susa fram på en vattenskot­er under somrarna i Stockholm. Men lika många irriterar sig även på de snabba och skränande farkostern­a, som även anses farliga.

Den åsikten finns det fog för. De senaste åren har antalet olyckor och tillbud med vattenskot­er ökat. Mot bakgrund av det gav regeringen förra sommaren Transports­tyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på skärpta regler för vattenskot­eråkandet, inklusive ett obligatori­skt förarbevis.

Propositio­n

Nu lämnar regeringen över en propositio­n till riksdagen med krav på utbildning och förarbevis.

– Jag har varit tydlig med att vi från och med sommarsäso­ngen 2021 ska skärpa reglerna för vattenskok­oteråkande­t, säger in- frastruktu­rminister r Tomas Eneroth (S).

– I propositio­nen föreslår vi skärpta krav på vem som ska kunna bedriva utbildning, så att den som genomgår utbildning ska känna sig trygg i att utbildaren är seriös. Vi går fram med utbildning­ar från och med juli i år, som sedan blir ett krav för förarbevis.

nÄven om infrastruk­turministe­r E Eneroth tycker att det är slutlekt är det fö först nästa sommar s som det kan bli n någon förändring.

FFrån 2022

Utbildning­en för att ta ett förarbevis väntas nämligen kunna påbörjas från och med 1 juli 2021 och krav på förarbevis föreslås träda i kraft den 1 maj 2022.

 ?? FOTO: KRISTIAN POHL ??
FOTO: KRISTIAN POHL
 ??  ?? Tomas Eneroth (S).
Tomas Eneroth (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden