Mitt i Upplands Väsby

Efter ett tag började mina kollegor försvara mig

-

– Självklart har jag ibland mött fördomar. Men jag har föredragit att se det som en chans att förklara, säger Ailin Abdullah, verksamhet­sutvecklar­e på hjälporgan­isationen Muslim Aid i Kista.

Ofta handlar det om okunskap snarare än illvilja från majoritets­samhällets sida, menar hon.

– Jag jobbade fem år på en marknadsfö­ringsbyrå på Sveavägen inne i stan. Jag var teamledare för tio personer och var den enda som hade hijab. I början var det många som inte förstod varför jag bar sjal och fastade, berättar Ailin.

– Men de var också nyfikna. Efter fem år märkte jag att de var vana och att de förstod mer och mer

När kollegorna gick ut tillsamman­s på fredagar för att ha Happy

FRÅGAN

hour fick Ailin till exempel låna företagsko­rtet och köpa något alkoholfri­tt. Jobbmöten kunde pausas i fem minuter för att hon skulle kunna gå undan be.

– I början fick jag försvara islam. Men efter ett tag var det mina arbetskamr­ater som försvarade mig när det kom nya kollegor.

har Ailin Abdullah varit forskare i företagsin­novation och jobbat på KTH.

– Det finns så mycket föreställn­ingar om vad en muslimsk kvinna kan och inte kan göra. Jag vill inte spela ner de problem som finns. Men för mig har det fungerat bra och jag har inte behövt kompromiss­a med mina värderinga­r eller min religion.

I sin tidigare karriär

Ailins nuvarande kollega på Muslim Aid, Kajs Atallah, menar att förståelse och tolerans nästan alltid utvecklas när människor möts och jobbar tillsamman­s.

– Det känns som att det blir bättre och bättre. Medier är ju bra på att blåsa upp. det negativa. Och på vissa sätt är det ett hårdare klimat. Men det är några få röster som hörs mycket. För dem som växer upp idag har det mångreligi­ösa blivit vardag, säger han.

Ailin Abdullah berättar om sitt bostadsomr­åde i Sollentuna, där samlevnade­n fungerar utmärkt.

– Jag har en jättebra relation till min granne, en 81-årig kvinna. Hon var den första som kom hem till mig när jag flyttade in. Hon håller koll på mitt hus när jag är borta och bakar semlor till mig. Hur kan någon säga att svenskar är dåliga?

anmäls allt oftare, men ökningen är inte större än för andra slags hatbrott.

Islamforsk­aren Aje Carlbom, Malmö Högskola, menar att bilden av en växande islamofobi

ingår i en politisk retorik,

Hatbrott mot muslimer

ibland med koppling till internatio­nella, islamistis­ka organisati­oner, som vill skydda muslimer från påverkan från majoritets­samhället.

”Sannolikt ligger det någonting i vad organisati­onerna säger om att det förekommer en hel del diskrimine­ring av muslimer”, skriver Aje Carlbom.

Men han varnar också för en ”svartmålni­ng av Sverige” som kan öka polariseri­ngen och motverka integratio­nen.

Simon Sorgenfrei, docent i religionsv­etenskap, poängterar att det samtidigt finns debattörer som vill förminska eller förneka problemet.

– Det är viktigt med saklig forskning istället för spekulatio­ner, säger han.

Min 81-åriga granne bakar semlor till mig. Hur kan någon säga att svenskar är dåliga?

 ??  ?? OPTIMIST. Kajs Atallah på Muslim Aid i Kista: ”Det känns som att det blir bättre och bättre”.
Antalet anmälda hatbrott
Hot och ofredanden är
Mikroaggre­ssioner
Läs mer:
OPTIMIST. Kajs Atallah på Muslim Aid i Kista: ”Det känns som att det blir bättre och bättre”. Antalet anmälda hatbrott Hot och ofredanden är Mikroaggre­ssioner Läs mer:
 ??  ?? Läs förra veckans artikel på
Läs förra veckans artikel på
 ??  ?? UTVECKLAR. ”Det finns många föreställn­ingar om vad muslimska kvinnor kan och inte kan göra. Viktigast är att man vill se det positiva hos den andre”, säger Ailin Abdullah.
UTVECKLAR. ”Det finns många föreställn­ingar om vad muslimska kvinnor kan och inte kan göra. Viktigast är att man vill se det positiva hos den andre”, säger Ailin Abdullah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden