Mitt i Upplands Väsby

”Man börjar dagen med ett leende på läpparna”

-

Aras och Lisas familj är en av tjugo familjer i Stockholms­regionen som deltar i Energi & klimatrådg­ivningens projekt Utan bilen dealen där deltagarna byter ut resor under milen mot el-cyklande. Ni har fått låna en el-lådcykel och en vanlig elcykel, vad är känslan efter första tiden?

- Det är en härlig frihetskän­sla när man kan vara ute och swisha omkring. Man får en helt annan känsla av stadsrumme­t när man sitter på cykeln, inleder Lisa.

- Jag har mest cyklat med lådcykeln och den är ganska annorlunda jämfört med en vanlig cykel. Från att vara ”in-stängd” i en bil till att vara ute i friskaluft­en är en härlig känsla, tillägger Aras. “Jag trampar nästan 2,6 mil om dagen!”

- Ja och det går snabbare då vi inte hamnar i bilköerna. Hade vi inte haft el-cykeln hade det blivit väldigt långa pendlingst­ider, säger Lisa.

- Jag sparar mycket tid och känner också att jag får ganska mycket motion.Jag trampar nästan 2,6 mil om dagen! Det är ju jättebra då livet har blivit ganska isolerat nu under pandemin, berättar Aras entusiasti­skt.

Har cykeln lett till möjlighete­r i vardagen?

- Ja verkligen. Det är begränsade med bil för du måste hitta parkerings­plats,man hamnar i köer speciellt vid vara lika spontan. Med cykeln kan jag sticka iväg på lunchen och utföra småärenden som jag annars inte gjort, säger Aras.

- Det är en kombinatio­n av att man får röra på sig, det går fort och man blir glad. Man börjar dagen med ett leende på läpparna och sen ler alla andra mot en för att man ler tillbaka. Det är som ett litet community som ler mot varandra på gatorna, berättar Lisa glatt. “Man vill ju vara en förebild för sina barn” Vad tycker barnen?

- De älskar att sitta i lådcykeln. De är jättestolt­a och berättar för alla att de har el-lådcykel. Sen har vi så mycket härligt att prata om när vi kommer hem från våra cykelturer, säger Lisa.

- Barnen är mycket mer medvetna än oss vuxna när det gäller hållbarhet­sfrågor och då är det jättebra minska sitt bilåkande. Man vill ju vara en förebild för sina barn, tilläger Aras.

Får man plats med allt i el-lådcykeln? det går att ösa på mer om man nu skulle vilja. Vi har varit och storhandla­t och då var det fullt med matkassar, berättar Aras tankfullt när han återger sina resor.

Vad skulle ni säga till någon som står och velar om att köpa en el-cykel?

- Jag har i ett och ett halvt års tid försökt att använda vanlig cykel med ambitionen att ställa av bilen men har man 2 små barn så är det väldigt svårt med logistiken. Men med lådcykeln ser jag verkligen en möjlighet, säger Aras.

- Kör bara, det är ju bara dumt att sitta i bilköer, avslutar Lisa uppmanande.

Vill ni läsa mer om projektet och familjerna­s upplevelse­r gå in på utanbilend­ealen.se eller använd #utanbilena­v Tillväxtve­rket via den Europeiska Regionala Utveckling­sfonden och är en del av projektet Fossilfrit­t 2030. kortare än fem kilometer. Dessa resor är även de som förorenar mest. Att välja cykeln vid resor under milen är därför något av det mest klimatsmar­ta vi kan göra” - Maria Fredlund projektled­are för Utan bilen dealen.

 ??  ?? Aras
Kazemi och Lisa Juliac med sina två barn.
Aras Kazemi och Lisa Juliac med sina två barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden