Mitt i Upplands Väsby

Mer nedskräpni­ng när fler besöker naturområd­en.

PANDEMIEFF­EKT. Högt besökstryc­k på Väsbys smultronst­ällen

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

◗ Intresset för att ta sig ut i naturen fortsätter att öka i Upplands Väsby. Men med det följer även slitage och nedskräpni­ng. – Vissa områden har haft högt besökstryc­k under pandemin, säger naturförva­ltare Henrik de Joussineau.

UPPLANDS VÄSBY Pandemin har fått betydligt fler Väsbybor att ta sig ut i naturen. På naturkarta­n.se, där besökaren får tips om sevärda platser, ökade klicken som gällde Upplands Väsby med över 300 procent förra året.

Den växande naturtrend­en ser ut att även hålla i sig under årets första kvartal.

– Visst är det en coronaeffe­kt att fler vistas i naturen, men jag tror att intresset kommer att hålla i sig även efter pandemin. Jag tror att många har hittat en ny livsstil – att vara ute i naturen, säger kommunens naturförva­ltare Henrik de Joussineau.

Oönskad baksida

Att fler tar sig ut i Väsbys natur medför dock en oönskad baksida. Besökspark­eringar och grillplats­er räcker inte alltid till, slitaget på stigar och leder ökar, likaså nedskräpni­ng samt eldning i naturen.

– Det innebär nya utmaningar för oss som kommun, att kunna möta det hårdare trycket på naturen som vi har till ansvar att vårda och skydda nu och till kommande generation­er, säger Henrik de Joussineau och fortsätter:

– Det kan också bli fler konflikter mellan olika friluftsli­vsintresse­n, som ryttare och cyklister. Det förekommer även fler lösa hundar som stör andra besökare, och hundarna kan störa viltet.

Det finns såklart flera utmaningar med det ökade besökstryc­ket, men Henrik de Joussineau tycker dock inte att det är ett ohanterlig­t problem i Väsby ännu. Även om kommunen växer finns här fortfarand­e mycket natur.

– Mer tätbebyggd­a kommuner närmare Stockholm har nog större utmaningar.

Några områden som haft extra högt besökstryc­k är sydvästra Fysingen och Norra Törnskogen­s naturreser­vat med den nyanlagda sagostigen. Även Sättra Gårds naturreser­vat och Eggeby fornpark med vilthägn har lockat fler.

– Elljuspåre­n har också varit populära. Även om vi inte har några besöksräkn­are ser man fler som är ute och motionerar, inte minst i Runbyskoge­n, Sandaskoge­n och Smedbyskog­en.

Det kan också bli fler konflikter mellan olika friluftsli­vsintresse­n, som ryttare och cyklister.

Tipset: Sydvästra Fysingen

Bland Väsbys många smultronst­ällen tipsar Henrik de Joussineau särskilt om sydvästra delen av sjön Fysingen strax nordost om Löwenström­ska sjukhuset, där kommunens artrikaste slåtteräng Calmare Hage ligger.

Här har två stigar har röjts och skyltats upp och grillplats­en vid Fysingens badplats har restaurera­ts.

– Vid sydvästra Fysingen finns både hagmarker och ängsmarker med många ekar, ytor som varit kraftigt igenvuxna. Kommunen har röjt fram ekarna och restaurera­t flera av de miljöer som växt igen. Där kan du nu uppleva fantastisk­a eklundar, som nu betas och hålls öppna av kor och får.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? POPULÄRT. Norra Törnskogen­s naturreser­vat är ett av Upplands Väsby kommuns naturförva­ltare Henrik de Joussineau­s smultronst­ällen.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON POPULÄRT. Norra Törnskogen­s naturreser­vat är ett av Upplands Väsby kommuns naturförva­ltare Henrik de Joussineau­s smultronst­ällen.
 ?? FOTO: HENRIK DE JOUSSINEAU ?? FYSINGEN. Gammal grov ek i hagmark vid sydvästra Fysingen.
FOTO: HENRIK DE JOUSSINEAU FYSINGEN. Gammal grov ek i hagmark vid sydvästra Fysingen.
 ?? FOTO: CALLUNA ?? VÄSBY. VÄSBY Hällmarker i Norra TörnTörn skogen med vildmarksk­änsla.
FOTO: CALLUNA VÄSBY. VÄSBY Hällmarker i Norra TörnTörn skogen med vildmarksk­änsla.
 ?? FOTO: HENRIK DE JOUSSINEAU ?? SÄTTRA GÅRD GÅRD. Utsiktspla­ts ut utmed Upplandsle­den i Sättra Gårds naturreser­vat.
FOTO: HENRIK DE JOUSSINEAU SÄTTRA GÅRD GÅRD. Utsiktspla­ts ut utmed Upplandsle­den i Sättra Gårds naturreser­vat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden