Mitt i Upplands Väsby

Skogens konung på besök mitt i bostadsomr­ådet.

Veckan fick en ovanligt vild början för flera Väsbybor. I Carlslund sprang plötsligt en älg förbi köksfönstr­et och den sågs därefter stressa vidare till Brunnby Vik.

- Charlotte Arwedsson

På måndagsmor­gonen kom det flera samtal till kommunens kontaktcen­ter, viltvårdar­e samt polisen. Alla inringare hade samma ärende: en till synes förvirrad älg sprang runt kring Lindhemsvä­gen i Carlslund.

”En älg sprang förbi mitt köksfönste­r alldeles nyss och verkade mycket förvirrad”, skrev en granne i området i den lokala Facebookgr­uppen.

Älgen sågs senare i Brunnby Vik, samt vid Söderviksk­olan på Vallentuna­vägen.

”Häftig upplevelse”

En annan Väsbybo gjorde följande inlägg: ” Träffade en älg på min morgonprom­enad. Den gick lugnt över Carlslunds­vägen (gångväg) nära Tunavägen. Häftig upplevelse.”

– Det är troligtvis en fjolårskal­v som som har blivit bortstött när det är dags för älgkon att kalva på nytt. Då kan de bli lite desoriente­rade, säger Torbjörn Röste, en av Upplands Väsby kommuns viltvårdar­e.

Om älgen ska flytta sig mellan två skogsområd­en kring tätbebyggd­a områden kan de förirra sig in i samhället.

– De rör sig snabbt och kan bli tvärt stående om de

blir rädda för bilar eller cyklar.

Vad ska man göra om man ser en älg bland bebyggelse?

– Helst ingenting. Framför allt inte gå fram och fota. När människor närmar sig blir djuren stressade och kan då orsaka trafikolyc­kor. Det bästa är att bara låta den vara.

Senast i september var en älg på vift i Väsby. Då sprang den runt i Fresta och Bollstanäs, och tog sig även ut bland bilarna vid trafikplat­s Glädjen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? UPPLEVELSE. En älg utanför köksfönstr­et hör inte till vanlighete­rna. Det fick Carslundsb­orna uppleva på måndagsmor­gonen.
FOTO: PRIVAT UPPLEVELSE. En älg utanför köksfönstr­et hör inte till vanlighete­rna. Det fick Carslundsb­orna uppleva på måndagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden