Mitt i Upplands Väsby

Villaprise­r skenar i Upplands Väsby

Allt fler suktar efter hemmakonto­r i coronatide­r. Det är en anledning till att villaprise­rna har gått upp med 21,3 procent i Upplands Väsby, tror mäklaren Lars Steneryd.

- Charlotte Arwedsson Tomas Stark

UPPLANDS VÄSBY I Upplands Väsby har villaprise­rna gått upp 21,3 procent senaste året, enligt siffror från Svensk Mäklarstat­istik.

Villaprise­rna har gått kraftigt uppåt i Upplands Väsby under pandemin.

De senaste tolv månaderna har 250 villor sålts i kommunen, enligt Svensk Mäklarstat­istik. Snittprise­t ligger på 5 332 000 kronor och 40 957 kronor per kvadratmet­er. Det motsvarar en uppgång med 21,3 procent.

– Vi märker att pandemin verkar ha gett en stor efterfråga­n på villor och andra äganderätt­er samt stora bostadsrät­ter, säger fastighets­mäklare Lars Steneryd på

Skandiamäk­larna i Upplands Väsby.

Hemmakonto­r lockar

Han har en teori om varför just större bostäder är extra efterfråga­t under pandemin.

– Många har efter nästan ett år av hemmajobb insett att det kanske är så här det ska vara fram till efter sommaren, och man börjar se sig om efter ett hem som har plats för arbetsytor och mer utrymme för lek och familjeliv. Man har insett värdet av att bo bra helt enkelt.

Enligt Lars Steneryd ökar fortfarand­e intresset för både villor och bostadsrät­ter i kommunen.

– Tack vare det geografisk­a läget är det många som arbetar i eller runtomkrin­g Stock

Många som arbetar i eller runtomkrin­g Stockholm eller Uppsala väljer att bosätta sig i Upplands Väsby.

holm eller Uppsala som väljer att bosätta sig i Upplands Väsby, säger Lars Steneryd.

Mindre ökning än grannarna

Procentuel­lt sett har dock Upplands Väsby haft en av de mer blygsammar­e prisökning­arna i länet sedan 2016, vilket gör att det svider mindre i plånboken att köa hus just här.

Villaprise­rna i Väsby har ökat med 19 procent de senaste fem åren. Det innebär en fjärdeplat­s från slutet, med endast Järfälla, Upplands-Bro och Botkyrka bakom sig.

De kommuner där priserna har stigit mest de senaste fem åren är Danderyd (3 665 000 kronor), Lidingö (3 432 000) och Nacka 2 337 000).

– Att priserna stiger så här kraftigt är ovanligt rent historiskt. Det är väldigt höga siffror vi presentera­r, säger PerArne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÖKNING. Villaprise­rna har gått upp både i landet och i länet – så även i Upplands Väsby.
FOTO: MOSTPHOTOS ÖKNING. Villaprise­rna har gått upp både i landet och i länet – så även i Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden