Mitt i Upplands Väsby

Ett år senare: Så blev livet efter studenten

Förra våren intervjuad­e Mitt i ungdomar som tog studenten mitt i pandemin. Ett år senare träffar vi dem igen. De vittnar om ett haltande språng ut i vuxenlivet och en tid präglad av kris, arbetslösh­et och social isolering.

- Text: Elina Lundberg

Jag är desperat

Siktet var inställt på juristutbi­ldningen, men konkurrens­en blev för tuff. Diamanda Beni-Azza är besviken på inställda högskolepr­ov och betygspröv­ningar.

– Känns inte som att regeringen förstår hur hårt vi har drabbats, säger hon.

Även om det var tufft att plugga hemma de sista månaderna innan studenten trodde Diamanda Beni-Azza att hon skulle klara att komma in på juristprog­rammet. Men när pandemin skapade en rusning till högskolor och universite­t räckte inte betygen till.

Höstens högskolepr­ov ställdes in och möjlighete­n att göra prövningar för att höja redan godkända betyg har tagits bort på grund av corona. Det har slagit hårt mot Diamanda Beni-Azzas chanser att plugga vidare, anser hon. Inför hösttermin­en har hon sökt juristutbi­ldningar i hela landet.

– Jag är desperat. Jag vill bara komma in någonstans. Jag bor kvar med min familj men vill verkligen stå på egna ben. Jag är en väldigt självständ­ig person och redo för studentliv­et. Att bo i en etta eller i en korridor är min dröm just nu, säger hon.

Varslad från jobbet

I stället för att studera har hon arbetat på posten och i klädbutike­r i Mall of Scandinavi­a. Jobben har gett henne nya vänner och inkomster, men det har varit skakigt. Efter julhandeln försvann kunderna och hon blev varslad.

– Jag blev jätteledse­n och visste inte vad jag skulle göra. Det känns orättvist. Om inte covid hade kommit hade jag kunnat få en fast anställnin­g och jag hade säkert redan läst upp vissa betyg. Nu hänger allt på högskolepr­ovet i maj. Det känns ns inte som att regeringen n har förstått hur hårt vi har drabbats.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? VARSEL. Diamanda Beni-Azza jobbade i en klädbutik under hösten men varslades efter årsskiftet. Nu har hon fått ett nytt butiksjobb i Mall of Scandinavi­a. I höst vill hon plugga till jurist.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN VARSEL. Diamanda Beni-Azza jobbade i en klädbutik under hösten men varslades efter årsskiftet. Nu har hon fått ett nytt butiksjobb i Mall of Scandinavi­a. I höst vill hon plugga till jurist.
 ??  ?? MITT I. Från den 25 april 2020.
MITT I. Från den 25 april 2020.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden