Mitt i Upplands Väsby

Så är läget för Stockholms unga

-

STIGANDE ARBETSLÖSH­ET

9,4 procent var ungdomsarb­etslöshete­n i Stockholms län i januari 2021. Den har stigit från 7 procent i januari 2020.

● Branscher som handel, transport, hotell- och restaurang­verksamhet, resetjänst­er samt kultur, nöje och fritid anställer många unga i länet och är bland de branscher som drabbats hårdast av pandemin.

● Erfarenhet­er från andra länder och Sverige visar att unga som inte kommer in på arbetsmark­naden kort efter gymnasiet har svårt att senare få fotfäste på arbetsmark­naden.

KÄLLA: STOCKHOLMS STAD

ÖKAD PSYKISK OHÄLSA

70 miljarder kronor beräknades samhällsko­standerna för psykisk ohälsa till per år i Stockholms län, redan innan pandemin. Kostnadern­a är fördelade på näringsliv, region, kommuner och stat.

● Enligt en sammanstäl­lning från länsstyrel­sen visar data från Region Stockholm att fler har sökt vård för psykisk ohälsa under våren och sommaren 2020 jämfört med 2019. Ökningen ses främst bland barn och unga i primärvård­en, men även hos vuxna. KÄLLA: LÄNSSTYREL­SEN

MÅNGA BÖRJAR PLUGGA

419000 personer har sökt till utbildning­ar på universite­t och högskolor i höst. Det är en ökning med tre procent jämfört med det tidigare anmälnings­rekordet, som slogs coronahöst­en 2020.

● Inför höstens utbildning­sstart har antalet sökande som är 19 år och yngre ökat med sju procent jämfört med 2020.

● Stockholms universite­t hade flest förstahand­ssökande, 86 919 personer, i landet till ht 2021.Det är en ökning med ungefär fyra procent jämfört med förra året.

● Sannolikt har det osäkra läget på arbetsmark­naden på grund av pandemin fått fler att söka till högskolan.

KÄLLA: UNIVERSITE­TS- OCH HÖGSKOLERÅ­DET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden