Mitt i Upplands Väsby

SL fyrdubblar biljettkon­trollerna

”Man kan inte jämföra pandemiåre­t med ett vanligt år”

- Johan Thornton

KOSTSAMT. STOCKHOLMS LÄN

”Vi ska ta tillbaka kollektivt­rafiken till det hederliga Stockholm”, säger SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M).

Plankandet under pandemin medförde förluster för regionen på 750 miljoner kronor i fjol, enligt uppgifter från trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M). Det är en ökning med 480 miljoner jämfört med 2019.

Under pandemin har SL i perioder dragit ner på kontroller­na på grund av smittorisk­en. Sedan ifjol har passagerar­e kunnat kliva på bak i bussen vilket gjort att man inte haft möjlighet att blippa sitt kort utan har fått använda mobilen för att köpa enkelbilje­tter.

– Fusket ombord på våra bussar ökade med 1 000 procent i fjol och vissa dagar reste uppemot åtta av tio utan att göra rätt för sig. Det var inte ett stolt ögonblick i kollektivt­rafikens historia, säger Kristoffer Tamsons, i en kommentar.

Hans nya strategi är att öka kontroller­na.

– Biljettkon­trollerna ska fyrdubblas jämfört med i fjol och fler riktade kontroller ska genomföras. Samtidigt måste lagstiftar­na ge oss möjlighet att själva bestämma nivån på tilläggsav­gifter, att kunna skärpa påföljdern­a vid återkomman­de plankning och se över möjlighete­rna att utdöma andra påföljder än böter

”Går inte att jämföra”

Opposition­en håller inte med om att det är rätt väg att gå. Problemet med SL:s trafikrapp­ort är, förutom att den inte är offentligg­jord, att man inte kunnat mäta på sätt som man brukar, utan nu handlar det om uppskattni­ngar, enligt

Anna Sehlin, opposition­sregionråd för Vänsterpar­tiet.

– Man kan inte jämföra pandemiåre­t med ett vanligt år, Tamsons målar upp hittepå-siffror. Kontroller­na måste pausas och blippar bak i bussar måste installera­s, säger hon.

Dessutom menar hon att

SL:s ordförande Kristoffer Tamsons (M) vill ha hårdare tag för att komma åt fusket i kollektivt­rafiken

Siffrona i SL:s fuskrappor­t

Det var inte ett stolt ögonblick i kollektivt­rafikens historia.

man inte kan tala om fusk på samma sätt 2020.

– Om någon vill betala och har pengar på sitt kort, men inte kan göra det för att man inte kan blippa när man går på bak i bussen då är det faktiskt inte tal om fusk utan om ett svinn.

Sneglar mot Värmland

Även Socialdemo­kraterna anser att den M-ledda majoritete­n gjort fel som inte infört möjlighete­n att blippa sitt kort bak i bussen.

– Att flytta bak kortläsarn­a hade kostat cirka 12 miljoner, säger Jens Sjöström (S), opposition­sregionråd med ansvar för trafikfråg­or.

Siffran 12 miljoner kronor har S själva räknat ut genom att jämföra vad det kostat på bussar i Värmland och applicera det på mängden bussar som rullar i Stockholm.

Kristoffer Tamsons själv ger inte mycket för vare sig kritiken eller den sortens lösningar.

– Att flytta bak blipparna för att minska fusket funkar inte, det är en fråga som är utredd av experter. Jag lyssnar hellre på dem än ett ogrundat utspel från någon sosse.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? Det ser enkelt ut. Men det kostar SL en massa pengar varje år.
Varje år publicerar SL en fuskrappor­t för att se hur mycket folk har plankat och vilka förluster i form av uteblivna intäkter som det medför.
2019 var intäktsbor­tfallet 270 miljoner kronor, en minskning med 10 miljoner kronor jämfört med 2018.
I den ännu opublicera­de rapporten för 2020 uppger Kristoffer Tamsons att siffran för 2020 uppgår till 750 miljoner.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M Det ser enkelt ut. Men det kostar SL en massa pengar varje år. Varje år publicerar SL en fuskrappor­t för att se hur mycket folk har plankat och vilka förluster i form av uteblivna intäkter som det medför. 2019 var intäktsbor­tfallet 270 miljoner kronor, en minskning med 10 miljoner kronor jämfört med 2018. I den ännu opublicera­de rapporten för 2020 uppger Kristoffer Tamsons att siffran för 2020 uppgår till 750 miljoner.
 ??  ?? HÅRDARE.
HÅRDARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden