Mitt i Upplands Väsby

Oro för jämställdh­eten gör kvinnor kritiska till islam

Olika syn på jämställdh­et är den största stötestene­n i relationen mellan islam och majoritets­samhället. Det visar en färsk undersökni­ng bland Mitt i:s läsare. Kvinnor är mer kritiska än män. Men de yngre tänker helt annorlunda.

- Text: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

LÄSAROPINI­ON. Två av tre tycker att muslimer borde anpassa sig mer

45 procent av Mitt i:s läsare har en negativ syn på islam som religion, medan 21 procent är positiva. Det visar en läsarunder­sökning genomförd av RAM (Research & Analysis of Media) i månadsskif­tet april/maj på uppdrag av Mitt i.

401 personer i olika åldrar från hela Stockholms­området har svarat. Här är några slutsatser:

◗ På det personliga planet är inställnin­gen mycket mer positiv: 52 procent anser sig ha goda relationer till ”muslimer som jag känner”, jämfört med 12 procent som inte håller med. 24 procent känner inte någon muslim.

◗ Personer födda på 1990-talet är mycket mer vänligt inställda än övriga åldersgrup­per: Bland

20-30-åringarna har 42 procent en positiv syn på religionen – dubbelt så många som i hela svarsgrupp­en.

90-talisterna är också avsevärt mer optimistis­ka när det gäller ”att islam kan bli en naturlig och positiv del av livet i Stockholm” och är inte alls lika oroliga för att samhället ska påverkas negativt.

◗ Tre av fyra Mitt i-läsare, 67 procent, tycker att ”muslimer i Sverige i högre grad borde anpassa sig till majoritets­samhällets normer”. Även här avviker 90-talisterna, där stöds det kravet bara av 35 procent.

◗ Samtidigt anser drygt hälften i alla åldrar att ”fördomar, intolerans och okunskap från majoritete­ns sida” är en stor del av problemet. Många efterlyser minskad segregatio­n och fler möten för att minska glappet, på frågan vad som kan göras.

◗ Enligt läsarna är det framför allt ”olika syn på jämställdh­et, mäns och kvinnors roller” som skapar problem – 86 procent håller med om det. Kvinnorna är klart mer negativa än männen, se tabellen här intill.

Kvinnorna är också tydligt mer kritiska till slöjor och mer angelägna om att muslimer anpassar sig till majoritets­samhället.

Pernilla Ouis, islamkänna­re och professor i socialt arbete vid högskolan i Halmstad, har forskat kring skillnader i syn på sexualitet och könsroller kopplat till migration.

– Eftersom Sverige har kommit mi så långt när det gäller jämställdh­et jä och många muslimska invandrare kommer från länder som ligger li långt bak i den utveckling­en blir kontrasten extra tydlig, säger hon.

– Över lag finns det stora skillnader i synen på sexualitet, hbtq-rättighete­r, abort, skilsmässa och jämställdh­et. Kvinnor kan nog vara särskilt oroliga för att det som de ser som vinster för jämställdh­eten ska tryckas tillbaka.

Pernilla Ouis framhåller att gruppen bokstavstr­ogna muslimer är ganska liten och att många tar intryck av det svenska samhället.

– De flesta gör nog ganska rimliga tolkningar som är fullt möjliga att förena med den svenska jämställdh­etsmodelle­n, säger hon.

 ?? GRAFIK: MITT I, FOTO: MOSTPHOTOS ?? RESULTAT. ”Olika syn på jämställdh­et, mäns och kvinnors roller” skapar problem, anser 86 procent av läsarna. 401 personer har svarat. 16 procent har annat modersmål än svenska. Resultatet är viktat för att återspegla population­en avseende kön, ålder och utbildning­snivå.
GRAFIK: MITT I, FOTO: MOSTPHOTOS RESULTAT. ”Olika syn på jämställdh­et, mäns och kvinnors roller” skapar problem, anser 86 procent av läsarna. 401 personer har svarat. 16 procent har annat modersmål än svenska. Resultatet är viktat för att återspegla population­en avseende kön, ålder och utbildning­snivå.
 ??  ??
 ??  ?? Läs de tidigare e två delarna på
mitti.se/ettsthlm m
Läs de tidigare e två delarna på mitti.se/ettsthlm m
 ??  ??
 ?? FOTO: HÅKAN RÖJDER ?? Pernilla Ouis.
FOTO: HÅKAN RÖJDER Pernilla Ouis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden