Mitt i Upplands Väsby

Ekologiske snickaren räddar våra gamla kök med återbruk

I över 20 år har Leif Persson kämpat mot stockholma­rnas slit- och släng-hysteri

- Jonas Berge tema@mitti.se

◗ På 80-talet ”stal” han fina golv från rivningskå­kar och på 90-talet byggde han barer i Värmland. De senaste 20 åren har snickaren Leif Persson ägnat åt att rädda gamla Stockholms­kök.

Det är 80-tal. Unge miljöaktiv­isten Leif Persson är scenarbeta­re på en teater. På fritiden hänger han ofta i en väns hus utanför Ystad. Huset behöver renoveras och de gör nattliga räder till rivningskå­kar i Malmö och plockar åt sig gamla golv.

Någonstans där sås fröet till den ekologiske snickaren.

– Man återvann inget på den tiden. Det fälldes bara ner i en stor hög, säger han sisådär 35 år senare.

– Jag har alltid gillat historia. När jag går genom en stad tänker jag i olika tidsepoker - och på samma sätt i ett hus. Jag har aldrig varit intressera­d av att rensa bort gammalt och ser inget fult i en sliten dörr.

Leif är självlärd. Han gled liksom över från ett yrke till ett annat. Som scenarbeta­re i Värmland, dit han flyttade från Skåne, byggde han en bar till en norsk film. Det ledde i sin tur till tio år av barbyggen runtom i trakterna.

Byggde grannens kök

Kärleken tog honom så småningom till Stockholm och Reimershol­me. Där fick han, också lite slumpartat, bygga sitt första kök. Hos grannen. Två lägenheter – och två kök – skulle slås ihop.

– Det var som att öppna locket på en vattenkoka­re. Det tog bara någon vecka innan jag fick ett nytt jobb, säger Leif.

– Hårdraget kan man säga att jag har två sorters kunder. De ena har resurstänk­et, att göra så lite klimatavtr­yck som möjligt. De andra har retrotänke­t, att det ska se ut som det gjorde.

Efter att ha räknat efter en stund konstatera­r Leif att han har byggt uppemot tio ” hardcore återvinnin­gskök”, även om gränserna är lite flytande. Sitt eget inräknat.

– Man lastar två bilar fulla med prylar och så får det bli vad det blir, förklarar han.

Trots att vår tid präglas av mycket slit och släng och modenycker konstatera­r Leif Persson att ”missionsde­len är över”. Folk är betydligt mer medvetna än för tio år sedan.

– Även de som slänger tänker att det är bättre att det kommer till nytta och lägger ut det på Blocket. Det är ett steg på vägen, säger han.

– Resurstänk­et är nästa utmaning. Går det att återvinna Ikeakök?

Svaret är förstås: Ja! För den som tror att hans eget kök är en perfekt retropärla kunde inte ha mer fel. Leif har till exempel försett gamla Ikea-stommar med eklister, eftersom de ”håller hur länge som helst”.

Man lastar två lastbilar fulla med prylar och så får man se vad det blir.

Är du yrkesskada­d?

– Ja, jag kan inte gå in i någon annans kök utan att scanna av det. Hur är saker gjorda, funderar jag?

På tal om begagnatfy­nd är nästa kund ett par i söderort som köpt ett arkitektri­tat kök från 1962 på Blocket.

Bygger ett tiotal kök om året

Varje kök tar två till fyra veckor och Leif hinner med ett tiotal större jobb per år. Om han nappat på alla förfrågnin­gar hade väntelista­n varit fyra år, gissar han. Så brist på sysselsätt­ning har han knappast.

– Sedan har jag massor av kök i huvudet som väntar på att bli gjorda.

Skulle det ändå inte det räcka har han Sveriges första funkiskök från 1930 i tryggt förvar i ett förråd.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? 1. Nytt kök i 50-talsstil i massivt trä. Ritat av Leif och byggt i verkstad av kollegan Hans. ans 2 2. Delvis nybyggt 30-talskök. 30-talskök Kan du se vad som är nytt och gammalt? 3. Del av Leif Perssons eget kök. 4. Platsbyggt kök av gamla hyllplan.
FOTO: PRIVAT 1. Nytt kök i 50-talsstil i massivt trä. Ritat av Leif och byggt i verkstad av kollegan Hans. ans 2 2. Delvis nybyggt 30-talskök. 30-talskök Kan du se vad som är nytt och gammalt? 3. Del av Leif Perssons eget kök. 4. Platsbyggt kök av gamla hyllplan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden