Mitt i Upplands Väsby

Har de bortadopte­rade barnen arvsrätt?

◗ JURIDIK · Enligt svensk lag ärver adopterade barn sin adoptivför­älder.

-

Min man, som har norskt medborgars­kap, har adopterat bort sina barn på deras begäran. Vi har ett inbördes testamente som säger att efter bådas vår bortgång ska all vår kvarlåtens­kap tillfalla mina söner. Behöver min man skriva ett eget testamente till mina barn? Kan arvsrätten efter honom ” hoppa över” bortadopte­rade barn till exempelvis hans barnbarn i Norge, eller är den bruten?

Enligt svensk lag ska den som har adopterats anses som adoptivför­älderns barn och inte som barn till sina tidigare föräldrar. Om det är en make/sambo som har adopterat den andra makens/sambons barn, ska den som adopterats dock anses som makarnas/sambornas gemensamma barn. Då din man adopterat bort sina barn ska de enligt svensk lag inte längre ha någon arvsrätt efter honom. De ärver istället sin adoptivför­älder. De bortadopte­rade barnens barn har inte heller rätt till arv efter din man eftersom deras föräldrar inte längre räknas som hans barn.

Gällande testamente­t räcker det att ni har ett inbördes testamente. Det behövs inte två olika så länge det står tydligt i ert gemensamma testamente att både ditt och din mans arv ska gå till dina barn när ni båda gått bort. Däremot nämner du att din man har norskt medborgars­kap.

Normalt sett ska lagen i det land där den avlidne hade hemvist tillämpas på dennes arv, det vill säga om din man hade hemvist i Sverige när han går bort ska också svensk lag tillämpas. Men i det fall han inte har hemvist i Sverige behöver ett lagval göras för att svensk lag ska gälla hans arv. Om din man även är svensk medborgare kan ni skriva om testamente­t och lägga till att ni vill att svensk lag ska tillämpas på arvet efter er.

Eftersom du skriver att de bortadopte­rade barnen bor i Norge råder jag dig att även rådfråga en norsk jurist om vad norsk rätt säger i en situation med bortadopte­rade barn.

Troligen har barnen ingen rätt att jämka ert testamente för att utfå laglott eller liknande. Men för att vara på säkra sidan råder jag dig att kontroller­a även norsk lag.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden