Mitt i Upplands Väsby

”En kvinna kan vara fri på flera sätt”

”Jag är muslim. Fråga mig om vad som helst”, står det över bröstet på imamen Kashif Virks vita hoodie när han tar emot i Ahmadiyya-församling­ens villa i Bromsten.

- Petter Beckman

– Den här tröjan har varit en stor hit. Genom att stå på torget och träffa de som är mest kritiska mot islam kan vi få de samtal som behövs. Det är i kontraster­na som samhället utvecklas, säger Kashif Virk som leder församling­en.

Ahmadiyya är en smal gren inom islam, men Kashif har lyckats bra med att få medial synlighet genom debattarti­klar, webbsidan imamblogge­n.se och med torgmöten runt om i landet.

– Jämställdh­eten kommer nästan alltid upp. Särskilt när man diskuterar med kvinnor som vuxit upp med kvinnoröre­lsen. Man har vunnit så mycket och de är rädda att det ska gå tillbaka. Och jag förstår det. Det finns en skillnad, säger Kashif Virk.

Inom islam ser man ett värde i att mannen och kvinnan kompletter­ar varandra, framhåller han. Båda är starka och jämställda, men kvinnan har huvudansva­ret för barnen och mannen för att försörja familjen.

– Det är så barnen bli trygga, genom att få utveckla en nära relation till sin mamma. Pappan har också en jättevikti­g roll – att vara närvarande och uppskattan­de. Och inget hindrar att kvinnan ger sig ut i arbetslive­t när barnen blir större, säger Kashif.

Han menar att den västerländ­ska jämställdh­etssynen, där kvinnor helst ska göra karriär och vara en bra mamma samtidigt, kan vara slitsam för många.

– Där måste människor få göra sina egna val. Jag har inget mål att ändra samhället. Men vi måste få en större förståelse för att man kan vara en autonom kvinna på flera olika sätt, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FAMILJELIV. Inom islam kompletter­ar män och kvinnor varandra, säger Kashif Virk, imam, här på semester med hustrun Saher och barnen Faris och Atif.
FOTO: PRIVAT FAMILJELIV. Inom islam kompletter­ar män och kvinnor varandra, säger Kashif Virk, imam, här på semester med hustrun Saher och barnen Faris och Atif.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden