Mitt i Upplands Väsby

Så beslutas budgeten i Väsby

- Klubbas i kommunstyr­elsen den 31 maj. Kommunfull­mäktige Väsbyallia­nsen har 25 av fullmäktig­es 51 mandat. Charlotte Arwedsson

◗ Fler socialpeda­goger, hundrastgå­rd och satsning på äldreomsor­gen. Det var några punkter i Väsbyallia­nsens budgetförs­lag för 2022–2024 som presentera­des på måndagen. UPPLANDS VÄSBY

Väsbyallia­nsens budget fokuserar på ”välfärdens kärna” och satsar på förstärkt omsorg, trygg skolgång och uppväxt, fler trygghetss­atsningar och så kallade medborgarn­ära investerin­gar.

Alla nämnder får en uppräkning 1,9 procent, men har även effektivis­eringskrav på sig på knappt en procent.

15 miljoner i statsbidra­g

Omsorgsnäm­nden

får

15 extra miljoner i statsbidra­g. Pengarna ska gå till att utbilda personal, höja den medicinska kompetense­n och se till att de som är timanställ­da får högre sysselsätt­ningsgrad.

Socialnämn­den får förstärkni­ng med flera tjänster, både på familjecen­tralen, som har öppen förskola och kurator, och inom socialtjän­sten.

– Väsby växer, många barnfamilj­er flyttar hit. Vi behöver utöka stöd och hjälp till föräldrar. Vi kommer även att inrätta en samordnare på utbildning­skontoret, dit pedagoger som misstänker att ett barn inte mår bra kan vända sig, säger Maria Fälth (KD), socialnämn­dens ordförande

Kultur- och fritidsnäm­nden får medel för ökade öppettider på biblioteke­t, samt ökade satsningar på kulturskol­an och naturskola­n.

– Vi genomför etapp 3 i ridhussats­ningen vid Sättra där en kafeteria byggs ovanför hästboxarn­a där ungdomarna kan vara när de inte rider, säger Roland Storm ( VB), ordförande i kommunstyr­elsens teknik- och fastighets­utskott.

”Finare i Väsby”

I budgeten finns även en punkt som kallas ”Finare i Väsby”.

– Vi skjuter till extra pengar till gator, torg och parker. Vi förstärker gatuoch vägunderhå­llet. Det blir trivselåtg­ärder som mer blommor, ökad slyröjning och förhoppnin­gsvis färre potthål, säger han.

Utbildning­snämnden vill vidta åtgärder för att få fler Väsbyungdo­mar att välja Väsby Nya Gymnasium.

– En trend har varit att de sökt sig till andra gymnasier. Därför ”smalnar vi av” gymnasiet och fokuserar på teoretiska linjer, säger Oskar Weinmar (M).

Hotell- och turistlinj­en fasas ut, språkintro­duktionen flyttar och idrottspro­filen ska stärkas.

Ann-Christin L Frickner (C), ordförande i bygg- och miljönämnd­en, berättar att det ska bli fler hundrastgå­rdar, något som länge varit efterfråga­t.

◗ röstar om den slutgiltig­a budgeten den 14 juni.

– Det ska bli minst fyra inhägnade hundrastgå­rdar som är tillgängli­ga även för de som inte har bil. Vi håller på att titta på olika platser.

Nästa år fyller Upplands Väsby kommun 70 år.

– Här har vi också avsatt en slant för ett firande 2022, säger Oskar Weinmar.

Det blir trivselåtg­ärder som mer blommor, ökad slyröjning och förhoppnin­gsvis färre potthål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden