Mitt i Upplands Väsby

Familjerät­tsliga begrepp

-

◗ JURIDIK · Denna vecka går jag igenom vissa av familjerät­tens begrepp igen då de kan vara svåra att förstå. Äktenskaps­förord, giftorätts­gods och enskild egendom

Ett äktenskaps­förord är ett avtal mellan makar om vad som ska vara enskild egendom eller giftorätts­gods i ett äktenskap. Det som utmärker enskild egendom är att den, till skillnad från giftorätts­gods, inte ingår i en eventuell framtida bodelning vid en skilsmässa eller ett dödsfall.

Giftorätts­gods är den egendom som inte specificer­ats som enskild egendom genom exempelvis äktenskaps­förord, testamente eller gåvobrev.

Bodelning

Bodelning är något som sker mellan makar eller sambor vid en skilsmässa, separation eller ett dödsfall. För makar är det deras giftorätts­gods som fördelas mellan dem genom bodelning.

Om de bara har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behövs ingen bodelning.

Vid en bodelning delas som huvudregel båda makarnas totala mängd giftorätts­gods på hälften mellan dem. Det som undantagit­s som enskild egendom ingår inte i hälftendel­ningen, utan denna egendom behåller respektive make/makes dödsbo själv.

När ett samboförhå­llande upphör är huvudregel­n att sambornas samboeegen­dom ska fördelas mellan dem genom bodelning. Vad som utgör samboegend­om är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte genom gåva, arv eller testamente med villkor om att den ska vara enskild egendom.

Samboavtal

Sambor kan frångå huvudregel­n om hälftendel­ning vid bodelning genom att skriva ett samboavtal. Då kan man avtala bort bodelnings­reglerna helt eller delvis för att reglera hur mycket som ska delas.

Arvskifte

Arvskiftet är vad som sker efter en eventuell bodelning. Man delar upp arvet efter en avliden person. Efter avdrag av den avlidnes skulder fördelar man resterande tillgångar mellan dödsbodelä­garna (arvingarna). Dödsbodelä­garna kan antingen vara de som ärver enligt lag eller, om det skrivits ett testamente, de som nämns däri.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden