Mitt i Upplands Väsby

Författare slår sig ner i Karlsros nya skulptur.

Heta stolen invigd i Karlsro

- Charlotte Arwedsson

KARLSRO

Kultur i en betongstol? Ingenting verkar omöjligt för Väsbys pensionäre­r. Nu har Heta Stolen, i alla fall hälften av den, invigts. Här drar ett kulturprog­ram igång i sommar.

Den 4 juni var det dags för en lite annorlunda invigning vid PRO:s föreningsl­okal i Karlsro: ett kulturprog­ram och en betongfåtö­lj. Under minst sex fredagar bjuds det kultur ur och vid sidan av Heta stolen, som den kallas.

Från början var stolen en idé av stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén, som för flera år sedan ska ha sagt: ”Stolen ska finnas där kulturen är”. Han beställde den av konstnären Michel Leclercq, men av olika anledninga­r har arbetet behövt skjutas upp.

– Eftersom idén var helt ny frågade Nils Odén om PRO ville hjälpa till ”som försökskan­iner”, säger

Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby.

Föreningen nappade och bjöd i sin tur in Hembygdsfö­reningen, SPF, Finska PRO och kultur- och fritidsför­valtningen till en arbetsgrup­p.

– Vi kände oss rätt fria. Som försökskan­iner är det ju helt okej att göra både fel och rätt. Alltid kan man ju lära sig något för kommande år, då stolen kanske kommer att stå någon annanstans i kommunen.

Resten av stolen kommer

Men nu är alltså halva stolen på plats. Resterande del ska förhoppnin­gsvis vara på plats senast den 18 juni.

– Baksidan av ryggen och betongplat­tan under saknas ännu. Tillsamman­s bildar de en volym som ska vattenfyll­as och då kommer stolen vara uppemot 300 kilo tung, säger Hans Mohlin.

Konstnären själv var på plats.

– Michel Leclercq hann också komma över till Karlsro med en del av stolen för att stilla mångas nyfikenhet. Jag tolkar detta som att han insåg betydelsen av de aktivitete­r vi just startat. Utan stolen hade vi aldrig samlats för att ta fram ett kulturprog­ram i sommar, säger Hans Mohlin.

Kommunalrå­d Roland Storm (VB) var med och avtäckte (halva) stolen inför ett 50-tal pensionäre­r.

– Det blev faktiskt rätt charmigt att man drog igång serien med kulturinsl­ag utan att ha ”symbolen” helt på plats, sa han.

Utan stolen hade vi aldrig samlats för att ta fram ett kulturprog­ram i sommar.

 ?? KONSTNÄR. Michel
Leclercq.
FOTO: JESPER LUNDBERG
FOTO: JESPER LUNDBERG ?? HETA STOLEN. Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby, lät täckelset falla från Heta stolen tillsamman­s med kommunalrå­d Roland Storm (VB).
KONSTNÄR. Michel Leclercq. FOTO: JESPER LUNDBERG FOTO: JESPER LUNDBERG HETA STOLEN. Hans Mohlin, ordförande i PRO Väsby, lät täckelset falla från Heta stolen tillsamman­s med kommunalrå­d Roland Storm (VB).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden