Mitt i Upplands Väsby

Hasselbade­t får en sommar till när rivningen skjuts upp.

Skulle stängas inför rivning och byggande av bostadsomr­åde

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY

Här kommer en glad nyhet för alla badsugna Väsbybyor: Hasselbade­t håller öppet även i sommar. Rivningen av området skjuts upp till hösten.

Förra sommaren skulle bli den sista för Hasselbade­t, i sin nuvarande form. Det populära utomhusbad­et har några år på nacken. Planen var att det skulle börja rivas i höstas för att ge plats åt ett nytt bostadsomr­åde – även det med ett utomhusbad på samma plats som i dag.

Men en utdragen detaljplan­sprocess och corona kom emellan.

– När vi insåg att coronapand­emin inte skulle vara över till sommaren bestämde vi oss för att prioritera badet, säger Peyman Rezapour, social hållbarhet­schef på Väsbyhem.

Eftersom den ursprungli­ga planen var att riva badet har Väsbyhem inte satsat på att underhålla det. Men inför öppnandet den 12 juni har man gått igenom badet ur säkerhetss­ynpunkt.

– Vi kollar så att det inte finns några lösa kakelplatt­or eller vassa kanter och att duscharna fungerar. Allt är inte i toppskick, men det skiljer sig inte så mycket från förra året. Det är en i grunden välbyggd pool, så det gick bra att drifta i gång den relativt lätt.

Badet, som har en 25-meters bassäng och en barnpool, har badvakter från Väsby Simsällska­p och en liten kiosk.

Bassäng- och duschvattn­et värms upp av solceller och vattentemp­eraturen varierar beroende på väder, men håller minst 25–26 grader.

Coronarest­riktioner finns naturligtv­is också. Bad

Det känns jättebra att vi kan ha öppet i sommar.

vakterna räknar folk som släpps in så att det inte blir för många besökare på badet samtidigt. Alla måste även hålla avstånd inne på badet.

– Det känns jättebra att vi kan ha öppet i sommar. Många kan inte åka på semestrar och då är närheten till ett bra bad välkommet.

Det är viktigt med glädje på nära håll i tuffa tider, säger Peyman Rezapour.

Planer efter sommaren

Väsbyhems ordförande, Christine Hanefalk (M), berättar lite mer om planerna för badet och området:

– Badet kommer att vara öppet i sommar. Därefter är planen att vi stänger och river. Den tidigare tidsplanen kan komma att ändras något jämfört med tidigare besked i och med att vi överväger att tidigarelä­gga upprustnin­gen. Det innebär i så fall att badet, med nytt allaktivit­etshus, skulle kunna invigas sommaren 2023.

Therese Lundborg, fastighets­utveckling­schef på Väsbyhem, tror också att det kan bli klart till 2023, ”om vi speedar upp processen lite”.

– Hela byggnaden med föreninglo­kaler och tvättstuga ska rivas. Badet kommer att ligga på samma plats som i dag och i anslutning till det byggs ett allaktivit­etshus. Delar av aktivitets­huset kommer att inrymma kaféverksa­mhet för badgäster, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN FALK ?? VATTEN. Linus Hagestål och Dick Bjälkestra­nd, drifttekni­ker på Väsbyhem, fyller på vatten i Hasselbade­ts bassäng inför årets säsong.
FOTO: JOHAN FALK VATTEN. Linus Hagestål och Dick Bjälkestra­nd, drifttekni­ker på Väsbyhem, fyller på vatten i Hasselbade­ts bassäng inför årets säsong.
 ?? FOTO: JOHAN FALK ?? BADVAKT. Väsby Simsällska­p har badvakter på plats på Hasselbade­t.
FOTO: JOHAN FALK BADVAKT. Väsby Simsällska­p har badvakter på plats på Hasselbade­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden