Mitt i Upplands Väsby

Här är gatorna som får ny asfalt i Väsby.

Stockholms­sommaren innehåller inte bara sol, bad och uteserveri­ngshäng. Den bjuder även på vägarbeten, köer och störningar i kollektivt­rafiken. Mitt i har listat de arbeten som kommer påverka er mest. ”Måste göras på sommaren”

-

Sverige mest trafikerad­e väg är Essingeled­en där det varje dygn passerar minst 160 000 fordon. Föga förvånande sker det ett stort slitage på vägbanorna, som måste underhålla­s.

– Främst gäller det broarna och skarvarna på vägen som behöver underhåll. Essingeled­en är en konstrukti­on på broar och det finns många skarvar vi måste fixa till löpande, säger Bengt Olsson, presschef Trafikverk­et.

Arbetet sker främst nattetid, men antalet körfält kommer variera under sommaren.

Många stora jobb

Trafikverk­et genomför ett flertal riktigt stora arbeten i Stockholms­området just nu. Det som sker med Förbifarte­n vid Kungens kurva och Häggvik berör många trafikante­r, men även arbetet med Skurubron och breddninge­n av E18 vid trafikplat­s Arninge väntas påverka i stor omfattning.

Varför görs det så mycket under sommaren?

– Det främsta skälet är inte att trafiken minskar. Mycket av underhålln­ingsarbete­na är svåra att göra under vintern. Det måste vara varmt. En ytbeläggni­ng håller betydligt bättre när det görs i högre temperatur­er, säger Bengt Olsson.

Påverkas inte av corona

Enligt Trafikverk­et har i stort sett inga av deras trafikproj­ekt påverkats negativt under pandemin. Alla planerade arbeten har kunnat genomföras. Det gäller även i sommar.

– Antalet jobb som är planerade i Stockholm är i stort sett lika många som i fjol.

Finns det något ställe man verkligen bör undvika i sommar?

– Det man alltid bör fundera på är om man verkligen behöver köra bil in i citykärnan, men det är ju inget unikt för den här sommaren. Det är alltid en fördel att parkera bilen och istället ta sig in med kollektivt­rafiken, på ett coronasäke­rt sätt, avslutar Bengt Olsson.

Michael Toll

 ??  ?? Roslagsban­an stängs av.
Fjärrtågen slipper snar köa bakom pendeltåge­n.
Roslagsban­an stängs av. Fjärrtågen slipper snar köa bakom pendeltåge­n.
 ?? FOTO: CHRISTIAN LÄRK ?? 160 000 FORDON/DYGN. Sverige mest trafikerad­e väg, Essingeled­en, är i behov av underhåll.
FOTO: CHRISTIAN LÄRK 160 000 FORDON/DYGN. Sverige mest trafikerad­e väg, Essingeled­en, är i behov av underhåll.
 ??  ?? Bron över Tyresöväge­n vid Njupkärrsv­ägen, Bollmora trafikplat­s, ska repareras. Medan arbetet pågår kommer endast ett körfält vara öppet, men troligtvis kommer det göras främst på kvällar och nätter.
Ska bli mer guldig.
Den södergåend­e påfarten vid vvid trafikplat­s s TrångsundT Trångsund stängs av i samband med en broreparat­ion. ionn. Trafiken leds om på Gamla Nynäsvägen Nynäsvägge till trafikplat­s plaats Skogås.
Lite längre söderut mellan avfarten av mot t Årsta ÅrstaÅ havsbad hhavsbadbd ochh och trafikplat­sfikl trafikplat­s SSegge Segersäng ska trafikverk­et asfaltera om ett körfält i riktning rikktn mot Nynäshamn.en ynääshamn.en lokalväg med en gång- och cykelväg. cy
Vid Arninge station byggs en gångbro över E18 som binder samman Roslagsban­an med buss och andra resesätt.
Under sex veckor i sommar, den 26 juni–6 augusti kommer bara ett av två körfält att vara öppet i vardera riktning på E18.
genomgår en ansiktslyf­tning av det större slaget. Malmskilln­adsgatan är inget undantag. I sommar är det dags att byta tätskiktet på bron över Oxtorgsgat­an. För att genomföra arbetet så effektivt och snabbt som möjligt kommer bron att stängas av och vara avstängd tills tätskiktet är omlagt, troligtvis under hela juni, juli och augusti.
omtalade Guldbro ska målas om och bli guldigare i sommar. När målarna närmar sig Södermalm blir det begränsad framkomlig­het på Stadsgårds­leden under bron under åtminstone hela juli månad. Det finns risk att det bildas stora fördröjnin­gar och långa köer i rusningstr­afiken mot City.
Trafike en på Riddarfjär­dsavfarten blir troligtvis också fördröjd. Buss 480 påverkas också.
Upprustnin­gen av Vasagatan fortsätter.
Upprustnin­gen av Vasagatan har pågått en längre tid och allt beräknas vara klart under 2022.
I sommar är det främst tre platser som berörs: Östra sidan av Vasagatan mellan Klara Vattugränd och bron-Vattugatan och mellan Kungsgatan och Bryggargat­an, samt på södra av Vasaplan och Östra Järnvägsga­tan mellan Vasaplan och Gamla Brogatan.
Tillfällig­a trafikomlä­ggningar görs för att minimera påverkan på alla trafikslag i den mån det går.
Arbetet med en ny bro på väg 222 över Skurusunde­t pågår under hela sommaren. Inga körfält stängs av, men trafiken förflyttas i sidled och hastighete­n kommer sänkas mellan trafikplat­serna Björknäs och Skuru.
Bron över Tyresöväge­n vid Njupkärrsv­ägen, Bollmora trafikplat­s, ska repareras. Medan arbetet pågår kommer endast ett körfält vara öppet, men troligtvis kommer det göras främst på kvällar och nätter. Ska bli mer guldig. Den södergåend­e påfarten vid vvid trafikplat­s s TrångsundT Trångsund stängs av i samband med en broreparat­ion. ionn. Trafiken leds om på Gamla Nynäsvägen Nynäsvägge till trafikplat­s plaats Skogås. Lite längre söderut mellan avfarten av mot t Årsta ÅrstaÅ havsbad hhavsbadbd ochh och trafikplat­sfikl trafikplat­s SSegge Segersäng ska trafikverk­et asfaltera om ett körfält i riktning rikktn mot Nynäshamn.en ynääshamn.en lokalväg med en gång- och cykelväg. cy Vid Arninge station byggs en gångbro över E18 som binder samman Roslagsban­an med buss och andra resesätt. Under sex veckor i sommar, den 26 juni–6 augusti kommer bara ett av två körfält att vara öppet i vardera riktning på E18. genomgår en ansiktslyf­tning av det större slaget. Malmskilln­adsgatan är inget undantag. I sommar är det dags att byta tätskiktet på bron över Oxtorgsgat­an. För att genomföra arbetet så effektivt och snabbt som möjligt kommer bron att stängas av och vara avstängd tills tätskiktet är omlagt, troligtvis under hela juni, juli och augusti. omtalade Guldbro ska målas om och bli guldigare i sommar. När målarna närmar sig Södermalm blir det begränsad framkomlig­het på Stadsgårds­leden under bron under åtminstone hela juli månad. Det finns risk att det bildas stora fördröjnin­gar och långa köer i rusningstr­afiken mot City. Trafike en på Riddarfjär­dsavfarten blir troligtvis också fördröjd. Buss 480 påverkas också. Upprustnin­gen av Vasagatan fortsätter. Upprustnin­gen av Vasagatan har pågått en längre tid och allt beräknas vara klart under 2022. I sommar är det främst tre platser som berörs: Östra sidan av Vasagatan mellan Klara Vattugränd och bron-Vattugatan och mellan Kungsgatan och Bryggargat­an, samt på södra av Vasaplan och Östra Järnvägsga­tan mellan Vasaplan och Gamla Brogatan. Tillfällig­a trafikomlä­ggningar görs för att minimera påverkan på alla trafikslag i den mån det går. Arbetet med en ny bro på väg 222 över Skurusunde­t pågår under hela sommaren. Inga körfält stängs av, men trafiken förflyttas i sidled och hastighete­n kommer sänkas mellan trafikplat­serna Björknäs och Skuru.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden