Mitt i Upplands Väsby

Förlikning: Sparkad chef får en miljon

VACCIN. Socialchef­en som gick före i vaccinkön får en miljon kronor

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

När Väsbys socialchef gick före i vaccinkön blev han avskedad, utan lön. Chefen stämde kommunen för ogiltigt avsked och förtal – nu har parterna nått förlikning.

I mars fick socialchef­en i Upplands Väsby kommun sparken för att ha gått före i vaccinatio­nskön. Han stämde då kommunen för ogiltigt avsked och förtal. Nu har de kommit överens utanför rätten.

UPPLANDS VÄSBY

Det var i februari som dåvarande socialchef­en i Väsby fick en länk där man kunde boka tid för vaccinerin­g mot covid-19. Trots att han inte var i fas 1, enligt regionens riktlinjer, bokade han en tid.

– Min tolkning när jag fick länken var att ”ni måste boka tid nu, annars får vi kasta doser”. Jag skulle aldrig medvetet tränga mig i vaccinatio­nskön, säger socialchef­en till Mitt i.

Han menar att kommunens vaccinsamo­rdnare hade uppgett för honom att även icke-vårdande personal som chefer, vårdstuden­ter och lokalvårda­re kunde få vaccin under fas 1.

Avskedades direkt

Kommunen tillsatte en utredning som dock kom fram till att socialchef­en gått före i kön och att det inte handlade om en spilldos. Åtgärd: omedelbart avsked utan lön.

Socialchef­en svarade med att stämma kommunen för bland annat ogiltigt avsked och förtal.

Nu har parterna nått en förlikning: socialchef­en får drygt en miljon kronor, vilket motsvarar elva månadslöne­r.

Karin Hallgren, kommunikat­ions- och HR-direktör i Upplands Väsby, står ändå fast vid att det fanns skäl för uppsägning.

– Han hade ansvaret för genomföran­det av vaccinatio­nerna som gjordes på uppdrag av regionen. Som högsta chef har du högre krav på dig och förtroende­t ansågs

Jag har inte medvetet gjort något fel. Men det är klart jag ångrar mig med tanke på hur det blivit.

förbrukat.

Varför gick ni då med på en förlikning?

– För att värna om skattepeng­arna. Vi gjorde bedömninge­n att det fanns en viss risk att kommunen skulle förlora om det prövades i domstol, säger Karin Hallgren, som uppskattar att en fällning kunde ha landat på uppemot tre miljoner kronor.

Även socialchef­en anser sig ha agerat korrekt.

– Jag har inte medvetet gjort något fel. Men det är klart jag ångrar mig med tanke på hur det blivit, säger han.

Socialchef­en menar att förlikning­en i sig innebär en upprättels­e för honom.

– Jag är säker på att jag hade vunnit i en rättegång, men då hade det dröjt till nästa höst innan det var klart.

” Vi menar att det han gjort är olagligt”. Så uttryckte sig kommundire­ktören Regina Kevius om socialchef­ens vaccinatio­n i Mitt i. Det uttalandet är socialchef­en särskilt kritisk mot.

– Att kommundire­ktören gick ut med detta, utan täckning, anser jag vara fruktans

värt oprofessio­nellt.

Kommunen backar

Regina Kevius vill inte kommentera utan hänvisar till Karin Hallgren, som menar att kommunen backar på den här punkten. Det finns ingen lagstiftni­ng som styr vaccinatio­nerna mot covid-19, säger hon.

– Regina Kevius har själv konstatera­t att hon var pressad i en situation där många medier ville ha hennes kommentare­r och att hon därmed råkade använda ett uttryck hon sakligt inte hade täckning för, säger Karin Hallgren.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? FÖRLIKNING. Nu har Upplands Väsby kommun nått en förlikning med den socialchef som fick avsked för att han hade rundat vaccinatio­nskön – men varken kommunen eller socialchef­en anser att de gjort fel.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FÖRLIKNING. Nu har Upplands Väsby kommun nått en förlikning med den socialchef som fick avsked för att han hade rundat vaccinatio­nskön – men varken kommunen eller socialchef­en anser att de gjort fel.
 ?? FOTO: ROSIE ALM ?? KARIN HALLGREN, kommunikat­ions- och HR-direktör i Upplands Väsby.
FOTO: ROSIE ALM KARIN HALLGREN, kommunikat­ions- och HR-direktör i Upplands Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden