Mitt i Upplands Väsby

Klirr i kassan när elever ställde ut egen tavla

Sålde verket på digital utställnin­g

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY

De ställde inte bara ut en tavla – de sålde den också. Sex elever på Väsby Nya Gymnasium skapade fritt och resultatet blev en akrylmålni­ng med många bottnar.

Träd av flytande tusch, fält med eld, jordklot – och en grön triangel. Och en massa färg. Den 120 gånger 120 centimeter stora akryltavla­n ligger just nu inne i bildsalen på Väsby Nya Gymnasium.

Här har Ida, Iris, Yvette, Isabella, Mohammad och Amin skapat och målat under hösttermin­en.

Att verket sedan visades på Ung Salong, som i år var digital, på Väsby Konsthall, var en stor bonus.

– Poängen var att vi skulle hitta på något utan ”baktankar”, att vi bara skulle måla. Det var det svåra, säger Ida Vallius, 18, som går i tvåan på samhällspr­ogrammet.

Tar studenten

Det är jättekul att de fick en tavla såld!

Snart tar fyra av ungdomarna studenten. Alla tycker att det är trist att de inte får fira som vanligt på grund av corona.

– Jag hade sett fram emot studenten fett länge, men det är inte mycket man kan göra. Det är för vår och våra familjers säkerhet, säger Amin, 19, som sökt pilotutbil­dning.

Mohammad Issa ska plugga vidare i höst på computer aided design-programmet, om han kommer in.

– Det är skönt att sluta, skönt slippa pressen i skolan. Men det är jättetrist att vi inte kan fira som vanligt, man har ju sett fram emot det i tre år.

I sommar är Yvette Anderklav ledare på konfirmati­onsläger i Sollentuna och i höst hoppas hon komma in på socionompr­ogrammet. Isabella Hedlöf ska sommarjobb­a på förskola i Kista och i höst hoppas hon komma in på juristprog­rammet i Uppsala.

Tavla såldes för 3 000

Ingen av ungdomarna verkar dock satsa på konst, trots att den färgstarka tavlan gjorde succé på Ung salong – och såldes för 3 000 kronor.

– Det är jättekul att de fick en tavla såld! Vi skickade in runt 20 verk, men ganska sent, så jag blev väldigt förvånad, säger Lina- Ottilia Karlsson.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? KONST. Ida Vallius, Íris Ingadóttir, Yvette Anderklav och Isabella Hedlöf på Väsby Nya Gymnasium har varit med och skapat tavlan som visades på Ung salong.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON KONST. Ida Vallius, Íris Ingadóttir, Yvette Anderklav och Isabella Hedlöf på Väsby Nya Gymnasium har varit med och skapat tavlan som visades på Ung salong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden