Mitt i Upplands Väsby

Undersökni­ng: Vardagens värsta tidstjuvar

- Love Lind

Middagsmat, storstädni­ng och hålla ordning i hemmet – det är de tre sysslor som ger oss mest problem i vardagen, enligt en Sifo-undersökni­ng från Mathem.

Inte sällan leder dessa tidstjuvar till bråk i hemmet.

– Vad blir det till middag?!

Den frasen har vi nog alla hört ropas både en och två och ännu fler gånger, och bemött med en suck. Ja, va fasiken ska vi äta?

Men lugn, du är inte ensam. Att styra upp vardagsmat­en är något som nästan halva svenska folket tampas med, enligt en ny Sifounders­ökning beställd av Mathem. Hela 44 procent av svenskarna klurar på den frågan, och 61 procent av småbarnsfö­räldrarna.

Storstädni­ngen är den näst största tidstjuven. Närmare fyra av tio svenskar (39 procent) tycker att det är ett problem att det går för mycket tid till detta.

– Tid är något vi aldrig kan få för mycket av och den här undersökni­ngen är ett tydligt bevis på det. Det vi kan se är också att de allra största tidstjuvar­na kretsar kring mat och städning. Under pandemin har det även synts en ökad efterfråga­n på tjänster som kan underlätta i vardagen och på så sätt frigöra mer tid för annat i livet. Det är en helt naturlig utveckling som vi nog bara har sett början på, säger Johan Gertell, affärsutve­cklingsche­f på Mathem.

Vissa vardagssys­slor blir också orsak till konflikter. Städningen seglar upp som bråkfaktor nummer ett i svenska hem – 15 procent uppger att det är största orsaken till tjafs hemma. Hos småbarnsfö­räldrarna är det nästan en tredjedel (27 procent) som uppger det.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONFLIKTHÄ­RD. Middagsmat­en leder inte sällan till tjafs.
FOTO: MOSTPHOTOS KONFLIKTHÄ­RD. Middagsmat­en leder inte sällan till tjafs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden