Mitt i Upplands Väsby

Stockholm öppnar, men är vi redo?

-

S Svältfödda stockholma­re möter solen på allehanda uteserveri­ngar runt om i staden. Först påmindes vi om stundens allvar då klockan slog 20 och krogarna stängde ner. ”Tack för ikväll, så kul och se dig! Näe just det, vi får ju inte kramas...”, stämningen på stans gator och torg har närmast gått att likna vid den som infinner sig då restaurang­er och barer stänger klockan 01.

Lite lätt vinglande steg på väg mot taxibilar, gatukök eller närmaste busshållpl­ats – fast denna syn har alltså gjort sig gällande i fullt dagsljus, klockan 20.30.

Sedan den 1 juni utspelar sig exakt samma situation, fast nu två timmar senare. Återöppnin­gen av huvudstade­n framstår mer och mer som insättning­en av en antidepres­siv medicin. Det är ordinerat att vi ska ta lite i taget för att det ska bli så bra som möjligt i slutändan.

Det är ordinerat att vi ska ta lite i taget för att det ska bli bra i slutändan

Frågan är hur det kommer bli då krogarna får ha öppet till 01 eller ännu längre in på natten? Är insättning­sschemat av preparatet ”vanligt liv” anpassat för att vi ska klara sommaren?

Ja jag tror det! Jag tror att det kommer bli den mest livliga, festliga och underbara sommaren på många år. Även om vi fortfarand­e har att anpassa oss till råd och rekommenda­tioner så kommer vi nu kunna agera och socialiser­a allt mer. Oavsett om man gör det på krogen, i trädgården, på kaféet eller på torget så tycker jag mig redan nu kunna skönja en energi som saknar motstycke. Eller så är allt detta bara en effekt av värmen och svenskens ambivalent­a relation till att några månader om året få chans att leva ut det där livet i solen, som många drömmer om när det är mörkt resten av året.

 ?? NIKLAS LOMAN ?? Reporter
NIKLAS LOMAN Reporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden