Mitt i Upplands Väsby

Forskare skeptisk till tidiga betyg

- FOTO: MAGNUS JOHANSSON Elina Lundberg 073-600 69 11 elina.lundberg@mitti.se

Forskaren Håkan Löfgren ser en risk att tidiga betyg missgynnar, snarare än stöttar, elever från studieovan­a hem och han varnar för starka känslor bland barnen.

– Elever grät, säger han om försöket.

För att se hur tidiga betyg påverkar rektorer, lärare och elever har forskare följt fem utvalda skolor som har testat betygsättn­ing från årskurs fyra.

– Det fanns elever som grät medan andra var jättepirri­ga och jätteglada. Om avsikten är att eleverna ska prestera bättre i skolan skulle jag säga att betygen är ett trubbigt redskap för man vet helt enkelt inte hur eleverna reagerar. Det kan slå åt vilket håll som helst, säger Håkan Löfgren, dekan vid Linköpings universite­t, som har lett forsknings­studien.

Han tror att det kan vara avgörande om skolan har studievana elever från resursstar­ka hem eller elever med större behov av stöd och språkliga svårighete­r.

– På de fyra skolorna med högt motiverade elever med stort fokus på prestation­er och bedömninga­r så reagerade många positivt, men på skolan med fler utmaningar upplevde fler att det var jättejobbi­gt och tufft med betyg. Jag ser en större risk att fler elever från mer studieovan­a hem reagerar negativt på betygen och att det inte hjälper de svagpreste­rande.

Föräldrar sätter press

Samtidigt var en del elever på högprester­ande skolor hårt drivna hemifrån, något som betygen förstärkte. Där fick lärare försöka dämpa och tona ner betydelsen av betygen.

Klart är att skolorna som inför betyg i fyran måste vara förberedda på att det kommer väcka riktigt starka känslor, menar han.

– Betygen gör att eleverna känner en press på sig, som kan få både positiva och negativa konsekvens­er, säger Håkan Löfgren.

 ??  ?? HÅKAN LÖFGREN, dekan på Linköpings universite­t, har följt upp hur elever påverkas av att få betyg i årskurs 4.
HÅKAN LÖFGREN, dekan på Linköpings universite­t, har följt upp hur elever påverkas av att få betyg i årskurs 4.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden