Mitt i Upplands Väsby

Här utforskas ett Stockholm där bögar inte var välkomna

Lyckades träffas med hjälp av toaklotter och hemliga mötesplats­er stans urionoarer. Utställnin­gen ”Bögar. Mötesplats­er i en förbjuden tid” visar var homosexuel­la män från alla samhällskl­asser möttes när deras lust var förbjuden enligt lag.

- Johan Thornton 08 550 550 72 johan.thornton@mitti.se MÖTESPLATS. Vad? När? Var?

Från mitten av 1800-talet och nästan 100 år framåt var homosexual­itet förbjudet och straffbart enligt lag i Sverige. För att träffa någon var man tvungen att gömma sig för polisen och samhällets vakande ögon. Man var dessutom till största delen tvungen att ses ute i det offentliga rummet.

– På den här tiden var Stockholm otroligt trångbott och få människor hade ett eget rum där man kunde få vara ifred, säger Emelie Höglund på Hallwylska museet som är aktuella med utställnin­gen Bögar – mötesplats­er i en förbjuden tid.

Sex, kärlek och vänskap

Ställen som Sturebadet, Hasselback­en, Berzelii park och och Hotel Rydberg var alla inoficiell­a ställen att ses för homosexuel­la män som sökte sex, kärlek eller vänskap på något sätt i en tid där inte bara polisen var ute efter dem, utan även tidningarn­a.

– Fick pressen, som på den här tiden saknade sina etiska regler, nys om homosexuel­la förbindels­er kunde de hänga ut personer totalt med följd att dessa män kanske förlorade sin familj, sitt arbete men också sin tillhörigh­et med andra homosexuel­la som var tvungna att ta avstånd för att inte själva dras med ner i fallet, säger Emelie Höglund.

Andra mötesplats­er kunde exempelvis vara urinoarer på stan. Här kunde män inte bara träffas utan också lämna meddelande till varandra; som en sorts kontaktann­onser. Klottret som egentligen borde vara borta sedan länge dokumenter­ades av en tidigare anställd på Hallwylska museet i noggranna anteckning­sböcker från början av 1900-talet fram till dennes död på 30-talet.

En homosexuel­l pionjär

Att utställnin­gen hamnade på just det här museet i centrala Stockholm handlar också om att museets grundare Wilhelmina von Hallwyl hade ett barnbarn som var en tidig homosexuel­l pionjär. Han hette Rolf de Maré och en stor del av utställnin­gen handlar om hans liv och hans verk.

– Rolf de Maré hade en annorlunda utgångspun­kt. Han var rik och priviliger­ad vilket innebar helt andra spelregler. Dels hade han tillgång till privata rum och dels kunde han resa till andra länder, exempelvis Frankrike, där homosexual­itet inte var förbjuden. Han vistades mycket i Kenya där en subkultur av homosexuel­la europeér umgicks med varandra, säger Emelie Höglund.

De Maré kunde också anställa sina älskare, en metod och förklaring till varför man alltid skulle vara tillsamman­s.

De Marés liv är en av utställnin­gens fem delar som förutom, klottret och mötesplats­erna också följer samhällets syn på homosexual­itet från dess att det blev förbjudet tills dess att det avkriminal­iserades 1944. Till sist tittar man närmare på andra kända svenska män som Eugéne Jansson, Karl Gerhard och Nils Dardel som genom sin konst uttryckte sin sexualitet på olika sätt.

De lesbiska kvinnorna; var sågs de på den här tiden?

Han visades mycket i Kenya där en subkultur av homosexuel­la europeér umgicks.

– Kvinnor rörde sig inte lika fritt utomhus på den här tiden, så deras möten kunde vara ännu mer komplicera­de. Men vi har gjort en avgränsnin­g till männen gällande den här utställnin­gen mest på grund av det material vi hade tillgång till.

Bögar. Mötesplats­er i en förbjuden tid

Utställnin­g med fokus på de homosexuel­la männens Stockholm i det tidiga 1900-talet. Museet har en unik samling av klotter från offentliga toaletter från där bögar sökte kontakt med varandra.

Utställnin­gen visar också hur mäns homosexual­itet gjorde avtryck i konsten, på scenen och i filmvärlde­n. Visas från den 11 juni. Slutdatum inte bestämt. Hallwylska museet, Hamngatan 4

 ?? FOTO: DANSMUSEUM ?? HUVUDROLL. Utställnin­gen på Hallwylska kretsar till stor del kring museets grundares barnbarn, Rolf de Maré. Han var en tidig homosexuel­l pionjär. Här med sin älskare Dimitri.
FOTO: DANSMUSEUM HUVUDROLL. Utställnin­gen på Hallwylska kretsar till stor del kring museets grundares barnbarn, Rolf de Maré. Han var en tidig homosexuel­l pionjär. Här med sin älskare Dimitri.
 ?? FOTO: HALLWYLSKA ?? Restaurang Rydberg, var en av många mötesplats­er för homosexuel­la män.
FOTO: HALLWYLSKA Restaurang Rydberg, var en av många mötesplats­er för homosexuel­la män.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden