Mitt i Upplands Väsby

Judoklubbe­n kan behöva lägga ner

Optimusomr­ådet ska rivas och byggas om, vilket påverkar flera föreningar i Väsby. Bland annat kan judoklubbe­n tvingas stänga om de inte hittar en ny lokal till nästa år.

- 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

Det finns vissa utmaningar att hitta lokal

När Optimusomr­ådet ska rivas och byggas om är det inte bara Danshuset som får flytta på sig. Efter årsskiftet blir även judoklubbe­n utan lokal.

Upplands Väsby judoklubb har hållit till i huset på Optimusväg­en i snart 30 år, men efter årsskiftet kan det vara sluttränat. Kontraktet på lokalen är uppsagt inför kommande renovering, då hela området ska byggas om eller rivas.

– Om vi inte hittar en ny träningslo­kal tvingas vi lägga ner efter 50 år i kommunen, säger Joakim Turstam, tränare och vice ordförande i Upplands Väsby judoklubb.

Klubben samlar runt 150 barn mellan 5 och 17 år, som varje vecka tränar lek, kast, fall och judogrepp i högt fysiskt tempo.

– Vi kan fortsätta i höst, förutsatt att det inte blir snabba puckar så att vi måste ut tidigare. Det vore fantastisk­t om vi kunde veta att vi har ny lokal innan hösten är slut, säger Joakim Turstam.

Söker ny lokal

De har sökt med ljus och lykta efter ny lokal genom kommunen, bland fastighets­förvaltare och även bett föräldrar om hjälp med att hitta ny lokal.

– Kruxet är att vi har en 200 kvadratmet­er stor och tre ton tung judomatta som måste ligga på plats, så vi kan till exempel tyvärr inte dela med en innebandyk­lubb. Men vi är öppna för att dela med andra kampsporte­r. Vi tar tacksamt emot tips på lokal.

Andrea Möllerberg (VB), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, säger att kommunen försöker hjälpa till med lokal och att några förslag varit uppe till diskussion.

– Det finns vissa utmaningar att hitta lokal, då behovet är att utrustning som mattor behöver ligga framme hela tiden, plus att omklädning­srum med dusch och toaletter ska finnas. Det är inte enkelt när vi under lång tid har haft lokalbrist för våra idrottsför­eningar.

Hon ser det som viktigt att ha så många idrottsför­eningar som möjligt med olika inriktning­ar i Väsby, ”även om det inte finns något ansvar hos kommunen att kunna erbjuda utövande för alla idrotter”.

Joakim Turstam säger att han förstår situatione­n och att klubben är tacksam för att kommunen gör ”så gott den kan” för att hjälpa till att hitta ny lokal.

– Förhoppnin­gen är att alla ska kunna träna det de vill i Väsby. Judon ger barnen en trygg och stadig tillvaro och bra värdegrund. Vi samlar barn från alla samhällskl­asser och kulturer, vilket också är en viktig aspekt, säger han.

Kan ni inte träna på kampsportc­entret i Vilundapar­ken?

– Vi har träning fyra kvällar i veckan, från 17.30 till 22.30, så vi har svårt att få plats med de befintliga föreningar som finns.

Nu kör barn och ungdomar ordinarie träning i lokalen – med coronarest­riktioner. Men under hösten och våren blev det mycket uteträning.

Charlotte Arwedsson

 ?? FOTO: PATRICK ÅNGMAN ?? OPTIMUSVÄG­EN. Optimusväg­en.
Joakim Turstam, tränare och vice ordförande i Upplands Väsby judoklubb, kan se tillbaka på en lång tid i lokalen på
FOTO: PATRICK ÅNGMAN OPTIMUSVÄG­EN. Optimusväg­en. Joakim Turstam, tränare och vice ordförande i Upplands Väsby judoklubb, kan se tillbaka på en lång tid i lokalen på
 ?? FOTO: PATRICK ÅNGMAN ?? JUDOTRÄNIN­G. Tränarna Mostafa, Ruben och Jocke med Kristoffer, Daniela (skymd), Jack, Elisabet och Linnea i lokalen på Optimusväg­en.
FOTO: PATRICK ÅNGMAN JUDOTRÄNIN­G. Tränarna Mostafa, Ruben och Jocke med Kristoffer, Daniela (skymd), Jack, Elisabet och Linnea i lokalen på Optimusväg­en.
 ?? FOTO: PATRICK ÅNGMAN ?? JUDOLOKAL. Tränarna Mostafa och Ruben inför träningen.
FOTO: PATRICK ÅNGMAN JUDOLOKAL. Tränarna Mostafa och Ruben inför träningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden