Mitt i Upplands Väsby

Inrikesmin­istern ute på digitalt besök i Väsby

- Charlotte Arwedsson

Kan en inrikesmin­ister vara intressera­d av ”lilla” Väsby? Jo, åtminstone när det gäller trygghetsa­rbete och unga i riskzonen.

I tisdags fick Upplands Väsby kommun digitalt besök av inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) som var inbjuden av Socialdemo­kraterna för att prata om trygghet, brottsprev­ention och hur olika aktörer kan samverka för att nå målet ”Ett trivsamt Upplands Väsby”.

Mikael Damberg visade sig vara särskilt intressera­d av arbetet med unga i riskzon och vilka insatser kommunen ser fungerar i arbetet med den målgruppen.

– Syftet med polisens omorganisa­tion var att skapa starkare lokal närvaro. Den långsiktig­a, brottsföre­byggande effekten får vi när vi har poliser med lokal kännedom som förstår problemati­ken, sa Mikael Damberg på mötet.

Tryggare Väsby

Under inrikesmin­isterns besök berättade Emma RaufOtworo­wski, brottsföre­byggande strateg på Upplands Väsby kommun, om strategin för säkerhetsa­rbetet och det brottsföre­byggande arbetet i kommunen, samt hur man tagit stora kliv med implemente­randet av metoden EST, Effektiv samordning för trygghet.

Inrikesmin­istern ställde frågor om BID, Business Improvemen­t District, något Väsbyhem startade 2019 med ” Tryggare Väsby – Fastighets­ägare i samverkan”. Både han och kommunpoli­s Daniel Wilhelmsso­n var uppmuntran­de till att fler kommuner vågar använda dagens sekretessl­agstiftnin­g på ett progressiv­t sätt.

 ?? FOTO: SOCIALDEMO­KRATERNA UPPLANDS VÄSBY ?? MÖTE. Några av deltagarna på det digitala mötet i Väsby med inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).
FOTO: SOCIALDEMO­KRATERNA UPPLANDS VÄSBY MÖTE. Några av deltagarna på det digitala mötet i Väsby med inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden