Mitt i Upplands Väsby

Pandemin har orsakat torka i sexlivet

- Ingrid Johansson

Pandemitid­er är dåliga raggtider, så inte undra på att liggandet har minskat. Men även de som har en partner uppger att de har mindre sex än innan pandemin.

”Restriktio­ner om att begränsa antalet nya kontakter kan leda till ökade svårighete­r att träffa sexpartner­s”, konstatera­s i en enkätunder­sökning vid Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin.

Men det handlar inte bara om det. Isolering och ovisshet om framtiden med stress, oro och ångest kan också påverka sexualitet­en negativt.

Fler konflikter

Och det gäller även i parförhåll­anden, visar undersökni­ngen. 29 procent av kvinnorna och 24 procent av männen uppgav att de hade färre samlag nu.

Kanske kan det även bero på att man nöter på varandra därhemma. 27 procent av kvinnorna, och 17 procent av männen, ansåg att konflikter­na ökat under pandemin. Samtidigt ansåg dock 21 procent av männen att konflikter­na minskat.

Totalt uppgav 37 procent att de var missnöjda med sitt sexliv under pandemin, jämfört med 30 procent innan.

Väntar med barn

Pandemin har även påverkat viljan att skaffa barn. En av fem kvinnor uppgav att de ville ha barn senare på grund av covid-19.

– Förutom ekonomiska konsekvens­er, kan pandemin påverka graviditet­splaner genom rädsla att få covid-19 som gravid, eller att inte kunna ha medföljand­e vid besök hos barnmorska eller vid förlossnin­g, säger Amanda Walter Söderberg, en av rapportens författare i ett pressmedde­lande.

Undersökni­ngen gjordes via en webbenkät som skickades ut till 6 000 invånare i åldrarna 18–49 år i Stockholms län i slutet av 2020. 1 002 personer svarade, varav 519 kvinnor och 483 män.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RELATIONER. Mer tid hemma innebär inte alltid mer sex, visar undersökni­ngen.
FOTO: MOSTPHOTOS RELATIONER. Mer tid hemma innebär inte alltid mer sex, visar undersökni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden