Mitt i Upplands Väsby

Ny träbana ska ge fler äldre chans att njuta av naturen

Ett lyft för de äldre – och för naturälska­nde

- Charlotte Arwedsson

UPPLANDS VÄSBY För den som sitter i rullstol kan det vara svårt att komma ut i naturen. Nu har äldreboend­et Edsby slott i Väsby byggt en bana i trä till den vackra bokskogen runt knuten.

Nu har den 50 meter långa träbanan, som sträcker sig från Edsbyslott­s grusade uteplats ut mot den intilligga­nde bokskogen, invigts. Stigen fortsätter sedan till Villa Ed.

– Idén väcktes i och med corona. Det var bra att umgås utomhus, då minskades smittriske­n. Och våra boende har alltid tyckt om utevistels­e. Det känns fint att med hjälp av träbanan kunna erbjuda våra boende och anhöriga att få komma ut i friska luften och uppleva skogen på nära håll, säger Erika Leander, verksamhet­schef på gästhemmet Edsby slott.

Ligger på Runsavägen

Äldreboend­et, som ligger på Runsavägen och drivs av Vardaga, har 50 platser för personer med demens eller somatiska sjukdomar. Tidigare har det varit omöjligt att komma ut i den intilligga­nde bokskogen med rullstol och rollator.

– Nu kan de boende få njuta av skogens fantastisk­a ljus, fågelkvitt­er och dofter. Att åldras kan vara svårt, men många känner en väldig frid och harmoni när de kommer ut i bokskogen, säger Erika Leander.

Att åldras kan vara svårt, men många känner en väldig frid och harmoni när de kommer ut i bokskogen.

– Att vistas i skogen är ett enkelt och mycket effektivt sätt att minska stress och hitta ett välmående. Detta finns det bevittnat stöd för inom forskninge­n.

Banan, som stod klar i slutet av maj, har bekostats av Vardaga och med bidrag från kommunen i form av så kalllade stimulansm­edel.

Erika Leander berättar att personal eller anhöriga kan ta med en fikakorg och sitta och njuta på bänkarna inne i skogsbanan. Den har blivit populär och besöks dagligen. Under varma dagar bjuder den på skön svalka.

Men det är inte bara de som kan nyttja skogsbanan.

– Den är framför allt för våra boende, men självklart får man använda den när man är på väg till eller från Villa Ed.

I slutet av träbanan finns en rundel, som en liten dansbana.

– Jag mötte en kvinna som hade tagit med sin dementa man ut. De hade dansat där, bara de två. Så fint, säger Erika Leander.

 ??  ??
 ?? FOTO: URBAN RYBRINK ?? SKOGSBANA. Mariam Farokhynia och Rodwan Faysal Hassan från Ung Omsorg är ute med Birgitta Nevdahl och AnnMarie Sanghed som får chans att njuta av bokskogen.
FOTO: URBAN RYBRINK SKOGSBANA. Mariam Farokhynia och Rodwan Faysal Hassan från Ung Omsorg är ute med Birgitta Nevdahl och AnnMarie Sanghed som får chans att njuta av bokskogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden