Mitt i Upplands Väsby

Husbil är ännu hetare i sommar

I år semestrar vi på fyra hjul I pandemins spår har husbilen blivit het. ”Du kan åka direkt hemifrån, eftersom du har boendet med dig”, säger Lars-Erik Hörmander, ordförande i Husvagnsbr­anschens riksförbun­d.

- Jonas Berge tema@mitti.se

– Trenden med ett mobilt liv och hemester är två faktorer som har ökat intresset för denna typ av semesteral­ternativ rejält, säger Tero Marjamäki, pressansva­rig på Blocket.

– Stockholm sticker ut jämfört med resten av landet. Här både säljs fler och till högre priser, detta är kopplat till att köptrycket varit högt. Fler köpare driver normalt sett upp priserna.

Antalet sökningar på ordet ”husbil” steg med 60 procent på Blocket under årets fem första månader jämfört med 2020.

En vecka in i juni fanns det drygt 400 annonser bara på Blocket i Stockholm, varav cirka en femtedel privata. Medianpris­et låg på 500 000– 600 000 kronor. Men det fanns begagnade 80-talsfynd (?) för 20 000 och sprillans nya lyxiga åk för 3,5 miljoner kronor.

Barnfamilj­er nya kunder

På Forsbergs fritidscen­ter säger säljaren Urban Wahlström att man sett ett kraftigt ökat intresse. Både för nytt och begagnat. Inte minst för så kallade plåtisar, små husbilar i vanmodell.

– Vi har fått en ny stor grupp köpare, som aldrig har aldrig åkt husbil tidigare – barnfamilj­er.

Även antalet nyregistre­rade husbilar ökade kraftigt januari till maj, drygt 80 procent enligt statistik från Husvagnsbr­anschens riksförbun­d.

– Det har flera orsaker. Att vi har en pandemi i världen förstås, folk vill göra något på semestern och då är det mobila livet rätt säkert. Det är bara när man måste handla som man utsätter sig för risk, säger Lars-Erik Hörmander, ordförande i Husvagnsbr­anschens riksförbun­d.

Vad är det som är så bra med husbil?

– Du kan åka direkt hemifrån, eftersom du har boendet med dig. Du behöver inte packa utan kan bara ta dina galgar och hänga in dem i bilen. Det är bekvämt, helt enkelt.

Trenden med ett mobilt liv och hemester har ökat intresset.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PÅ VÄG. Fullbokade hotell? Inga problem! Regnoväder? Inte heller det några bekymmer om man har boendet med sig.
FOTO: MOSTPHOTOS PÅ VÄG. Fullbokade hotell? Inga problem! Regnoväder? Inte heller det några bekymmer om man har boendet med sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden