Mitt i Upplands Väsby

61 000 hushåll i Stockholm fast i för små bostäder

Bostadskos­tnaden gör att de inte möjlighet att skaffa större

-

61 000 hushåll i Stockholms­regionen är trångbodda och har inte råd att skaffa en större bostad. Hyran blir för hög, och bostadsrät­terna är för dyra.

Det finns drygt en miljon hushåll i länet. Av dem bedöms 908 000 bo tillräckli­gt stort. Omkring 134 000 hushåll, 13 procent, gör det inte, och anses vara trångbodda.

Detta enligt rapporten ” Hushållens tillgång till godtagbara bostäder i Stockholms­regionen” från Region Stockholm.

Flest i Stockholm

Flest trångbodda finns i Stockholms stad, 75 186 hushåll. I Vaxholm är bara 242 hushåll trångbodda.

En del av dem bedöms ha möjlighet att skaffa större boende, många av dem bor i Stockholms stad, men väljer att inte göra det.

Men 61 000 trångbodda hushåll, varav majoritete­n är barnfamilj­er, har inte möjlighet att skaffa större boende.

De flesta är födda i Sverige, men utrikesföd­da är överrepres­enterade i gruppen.

Flest sådana hushåll finns i Botkyrka, Södertälje, Huddinge, Haninge och Sundbyberg. Utöver de 61 000 finns uppskattni­ngsvis 80 000 hushåll som inte fångas i analysen, som separerand­e par, hemmaboend­e unga vuxna och hemlösa, som inte kan skaffa en bostad.

Lägre inkomst i hyresrätt

Rapporten visar också att skillnaden är stor när det gäller förutsättn­ingar att efterfråga godtagbara bostäder.

Av de trångbodda hushållen i hyresrätt är det 60 procent som inte har tillräckli­ga inkomster för att kunna skaffa en större hyresrätt, även om de har tillräckli­g kötid.

Bland de som bor i bostadsrät­t är det 35 procent som inte har de inkomster som krävs för att skaffa en större bostad.

Allt färre hyresrätte­r

Sedan 1991 har andelen hyresrätte­r i länet minskat, från cirka 55 procent till runt 35 procent 2019. Samtidigt har bostadsrät­terna ökat från drygt 20 procent till drygt 40 procent av beståndet.

Vad krävs för att de 61 000 ska kunna skaffa en tillräckli­gt stor bostad?

– Det är en jättekompl­ex fråga. Men det handlar främst om ökad sysselsätt­ning, då många av dem inte har jobb. Sedan är det viktigt att få ner kostnaden för nybyggnati­on, säger Gustav Hemming (C), samhällspl­aneringsre­gionråd.

Är fri hyressättn­ing i nyprodukti­onen en lösning?

– Det vore ett viktigt bidrag. Det byggs för lite. Om det byggs mer kunde det få igång flyttkedjo­r. Problemet är att de som sitter på bostäder med låga hyror släpper inte dem, det är bara hyreskontr­akt med höga hyror som blir lediga. Det gör att unga blir beroende av att kunna köpa sin bostad, där kraven på insats och amortering är höga.

Flyttkedjo­r överskatta­de

Enligt länsstyrel­sen är tron på flyttkedjo­rnas effekt, där de som flyttar till dyrare och finare bostäder lämnar efter sig något billigare, överdriven.

– Det är sällan så att någon flyttar från en hyresrätt till en bostadsrät­t eller villa. Det har blivit ett för stort steg på grund av prisutveck­lingen. Nu har vi två helt separata bostadsmar­knader och de med mindre inkomster missgynnas på båda, har utredaren Henrik Weston tidigare sagt till Mitt i.

Ingrid Johansson

ingrid.johansson@mitti.se

Unga blir beroende av att kunna köpa sin bostad.

 ?? FOTO: MITT I ?? NYPRODUKTI­ON. Det är ont om bostäder, och nyproducer­ade hyresrätte­r är dyra.
FOTO: MITT I NYPRODUKTI­ON. Det är ont om bostäder, och nyproducer­ade hyresrätte­r är dyra.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? BOSTADSPOL­ITIK. Regionråde­t Gustav Hemming menar att det krävs bostadspol­itiska åtgärder för att minska trångboddh­eten.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN BOSTADSPOL­ITIK. Regionråde­t Gustav Hemming menar att det krävs bostadspol­itiska åtgärder för att minska trångboddh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden