Mitt i Upplands Väsby

Lyckades inte skruva hyllan – kan jag lämna tillbaka den?

-

Jag köpte en mindre hylla hos ett större möbelföret­ag och hämtade den på deras varuutlämn­ing. Det stod ingenting om att hyllan var omonterad på beskrivnin­gen av varan när jag köpte den.

Men den var omonterad och jag lyckades inte montera ihop den. Hyllplanen var så hårda att skruvarna inte gick att skruva i. Skruvarna förstördes i gängorna. Har jag rätt att lämna tillbaka hyllan trots att jag öppnade paketet och försökte montera ihop hyllan?

SVAR: När du som privatpers­on köper en vara av ett företag gäller konsumentk­öplagen. Enligt lagen ska en vara ses som felaktig om den inte stämmer överens med den informatio­n du har fått innan köpet. Då har du rätt att reklamera köpet.

Det betyder att du kontaktar företaget för att klaga på att du inte har fått informatio­n om att den var omonterad och att den dessutom inte är möjlig att montera på egen hand.

Om en vara är felaktig har du rätt att kräva något av följande:

◗ I första hand har du rätt att kräva avhjälpand­e. Det betyder att företaget ska åtgärda bristerna och montera hyllan.

◗ I andra hand kan du kräva att företaget ska omleverera. Det betyder att de ska leverera en ny, felfri och monterad vara.

◗ Om det är ett fel du kan stå ut med kan du istället kräva ett avdrag på priset.

◗ I sista hand, om felet är av stor betydelse för dig, kan du häva köpet. Det innebär att du lämnar tillbaka hyllan och får tillbaka dina pengar. Kom dock ihåg att företaget har två chanser på sig att försöka åtgärda samma fel.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KONSUMENTF­RÅGA. Vad gör man om man inte lyckas bygga ihop den nyköpta hyllan?
FOTO: MOSTPHOTOS KONSUMENTF­RÅGA. Vad gör man om man inte lyckas bygga ihop den nyköpta hyllan?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden