Mitt i Upplands Väsby

Inget självplock av lokala jordgubbar i Väsby i år heller

STÄNGT. Corona satte stopp för korona

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Den här sorten tål frost bättre.

UPPLANDS VÄSBY/SOLLENTUNA

Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.

Redan förra sommaren bestämde ägarna till Upplands Väsby självplock att ställa in skörden.

– Dels hade många bär torkat bort, dels var det den pågående covid- 19- situatione­n som satte stopp då, säger Benny Samuelsson, som driver Upplands Väsby självplock med sonen Jimmy.

Många bärsugna

Odlingen, som är ett par hektar stor, ligger på Antunaväge­n mellan Rotebro och Väsby. Hit brukar uppemot tusen bärsugna plockare ta sig varje år under den oftast tre till fyra veckor långa säsongen.

Men inte heller i år blir det några gubbar för självplock.

Och anledninga­rna är flera.

– Det var gamla plantor som inte gav så mycket bär, vi hade en hel del ogräs – och så en fortsatt pandemi på det, säger Benny Samuelsson.

Sonata och korona

Sorterna var sonata och korona, vilket kan tyckas ironiskt i sammanhang­et.

– Det är en gammal sort som faktiskt heter korona, märkligt nog.

Han tycker det är beklagligt att de måste hålla stängt även i år.

– Ja, det är synd. Jag saknar odlingen, när våren kommer blir jag väldigt sugen, säger Benny.

Men skam den som ger sig. Far och son satsar i stället på nästa års odling, där man valt den nya sorten limalexia i landen.

– Den tror vi mycket på. Den här sorten tål frost bättre eftersom den blommar inne i plantan, och är på så sätt mer skyddad.

– Till nästa år ska vi vara i gång igen. Vi har inte lagt ner för gott, vi måste bara förnya materialet. Plantorna ger hyfsat bra kvalitet under 3–4 år, sedan orkar de inte mer.

Orkar du?

– Jag orkar nog några år till, det får man hoppas. Jag fyller 77 i höst, men pojken är ju bara 44, säger han och skrattar.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? SÖTA GUBBAR. Plocksugna Väsbybor får vänta till nästa år.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN SÖTA GUBBAR. Plocksugna Väsbybor får vänta till nästa år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ODLING. Benny Samuelsson driver Upplands Väsby självplock, som även i år håller stängt. Nu har han satsat på den nya jordgubbss­orten limalexia och hoppas kunna öppna till nästa sommar.
FOTO: PRIVAT ODLING. Benny Samuelsson driver Upplands Väsby självplock, som även i år håller stängt. Nu har han satsat på den nya jordgubbss­orten limalexia och hoppas kunna öppna till nästa sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden