Mitt i Upplands Väsby

Så grillar du som ett proffs

Tre Stockholms­kockarkkr ger sinas bästa tips till en lyckad grillkväll.

- Text: Pernilla Fagerström

Kocken och krögaren Ulrika Brydling älskar att grilla. Hon grillar allt, året runt. Men proportion­erna är tydliga: Lite kött och mycket grönsaker.

Ulrika Brydling har många järn i elden. Hon driver Bro Park på Bro galoppbana, är kock på Coops huvudkonto­r, är med i tävlingsgr­uppen för Årets kock och jobbar mycket med hållbarhet­sfrågor.

Och så älskar hon att grilla, förstås.

– Jag grillar året om, jag tycker att det är helt fantastisk­t. Jag blir deprimerad när det är för varmt på sommaren och man inte får grilla. Jag grillar verkligen allt: Grönsaker, fisk kött, fågel, pizza, desserter, säger hon och skrattar.

Ingen materialnö­rd

Men hon är ingen materialnö­rd när det kommet till grillande.

– Jag är ingen som måste ha den senaste grillen, men jag gillar riktig kolgrill. Gasolgrill är inte min grej, då kan det vara. Jag föredrar en klotgrill med lock så att man kan hålla värmen inuti, och med stor yta så att det finns plats för indirekt grillning.

Vad ser du för trender, vad lägger vi på grillen i år?

– Jag hoppas att vi väljer ett väl genomtänkt kött, ett svenskt naturbetat kött. Det kanske kostar lite mer, men då är det bättre att ta en mindre bit kött och grilla mycket grönsaker till.

Själv har hon frysen full av vilt, nöt, lamm och gris och grillar efter humör. Men fläskkarré är en favorit eftersom det är så bra kött att grilla.

Vilka är dina bästa grilltips?

– Se till att kolen verkligen är riktigt het, ofta har vi för bråttom. Tänk på att ge köttet eller fisken och grönsakern­a yta och lägg dem sedan åt sidan så att de bakar färdigt under lock, då får de en god grillsmak. Om du grillar fisk kan du lägga en blötlagd planka på gallret och lägga på fisken när den är riktigt het.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? HETT TIPS. Ulrika Brydling har ett enkelt men viktigt tips till en perfekt grillmidda­g: Låt kolet bli tillräckli­gt varmt!
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ HETT TIPS. Ulrika Brydling har ett enkelt men viktigt tips till en perfekt grillmidda­g: Låt kolet bli tillräckli­gt varmt!
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SMAKRIKT. Ingen shish kebab utan tillbehör. När Rami Khalil grillar kebab gör han tre olika såser och grillar grönsaker till.
FOTO: PRIVAT SMAKRIKT. Ingen shish kebab utan tillbehör. När Rami Khalil grillar kebab gör han tre olika såser och grillar grönsaker till.
 ??  ?? KICKSTART. Ulrika Brydling föredrar varmluftpi­stol för att få igång glöden. Det är snabbast och man slipper kemikalier
doft och smak.
KICKSTART. Ulrika Brydling föredrar varmluftpi­stol för att få igång glöden. Det är snabbast och man slipper kemikalier doft och smak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden