Mitt i Upplands Väsby

SSSB vill ha CSN-tillägg för Stockholms studenter

- Albin Tingstedt

Förra veckan släpptes antagnings­beskeden till höstens högskole- och universite­tsutbildni­ngar. För många studenter börjar nu ett nytt gissel, att hitta bostad i Stockholm. Enligt SSSB saknas 6 000 studentbos­täder i regionen.

Inför hösttermin­en 2021 är det rekordmång­a i Sverige som har sökt en högskoleut­bildning – hela 419 000 personer, kunde Universite­tsoch högskolerå­det (UHR) konstatera i våras. Det är en ökning med drygt 12 000 personer jämfört med i fjol.

I fredags kom beskedet till alla aspirerand­e nya akademiker. För de som firar med ett rungande ”ja!” och ska plugga i huvudstade­n väntar ett nytt orosmoment, nämligen bostadssit­uationen.

Enligt siffror från Stiftelsen Stockholms studentbos­täder (SSSB), som förmedlar flest studentbos­täder i regionen, är den genomsnitt­liga kötiden 18 månader.

6 000 saknas

SSSB har i dag 8 300 studentbos­täder i sitt bestånd och enligt dem kommer det behövas minst 6 000 ytterli

Vi vill göra mer, men det förutsätte­r markanvisn­ingar i campusnära lägen.

gare för att tillgodose behovet bland nya studenter.

– Fler studenter behövs för att utveckla Stockholm som kunskapsre­gion och även om vi gör vad vi kan med de bostäder vi har så behöver staden fler studentbos­täder. Det är centralt för att säkra vår framtida attraktion­skraft som studentsta­d, säger Ingrid Gyllfors, vd på Sssb, i ett uttalande.

Bygg ”campusnära”

I ett politiskt utspel föreslår Ingrid Gyllfors bland annat ett CSN-tillägg för studenter i högkostnad­sregioner som Stockholm, för att göra det möjligt för fler att bo och studera här.

Hon uppmanar också till gemensamma insatser från privata aktörer, länets kommuner och regionen för att göra Stockholm till en attraktiv stad för studenter.

– Vi vill göra mer, men det förutsätte­r fler kommunala markanvisn­ingar i campusnära lägen, säger hon.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FULLT? Lappkärrsb­erget, eller Lappis som det också heter i folkmun, är ett av de största studentomr­ådena i Stockholm. Men trots det finns det inte plats åt alla.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FULLT? Lappkärrsb­erget, eller Lappis som det också heter i folkmun, är ett av de största studentomr­ådena i Stockholm. Men trots det finns det inte plats åt alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden