Mitt i Upplands Väsby

Mästerkock­ens egna favoritrec­ept

Hon utnämndes till ”Sveriges Mästerkock”. Christin Kashou växte upp i Upplands Väsby och älskar asiatiskt. Nu bjuder hon på sina bästa tips.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

Kalla nudlar med kyckling och ingefärspi­cklade kålrabbibl­ommor. Eller varför inte grilla grönsaker på en japansk bordsgrill? Sveriges Mästerkock, Christin Kashou, ger sina bästa tips på sommarmat med asiatisk touch.

I början av april avgjordes finalen i ”Sveriges Mästerkock” och det var Christin Kashou som till slut tog hem titeln. Hon är uppvuxen i Upplands Väsby, men bor numera med sin sambo i Solna.

– Det har varit en väldigt intensiv tid sedan vinsten, men också väldigt rolig.

Christin, som har lärt sig laga mat på tv, Youtube och i sociala medier, är helt frälst på det ostasiatis­ka köket: Kina, Japan och Korea.

– Jag älskar soja, sesamolja, misopasta, chili och hetta – gärna i form av olika sorters sichuanpep­par.

På sommaren grillar hon gärna och tipsar om små japanska bordsgrill­ar, hibachi, som är perfekta att ställa upp på middagsbor­det utomhus.

– Man kan grilla mindre spett och grönsaker och allt är helt nygrillat när man äter. Perfekt en sommarkväl­l! Viktigt bara att använda kol och inte briketter, påpekar hon.

Dressing till en sallad gör hon gärna på fisksås, (tar fram umamismake­n), soja, sesamolja och citron. Den passar även till nudlar – en ofta sedd ingrediens i Christins kök.

– Min favorit är sobanudlar på bovete. De passar även kalla, perfekt en varm sommardag.

Använd färska örter

För att få upp de aromatiska smakerna tipsar Christin om färska örter som mynta, salladslök och thaibasili­ka. Paprika och kålrabbi är favoritgrö­nsaker, liksom edamamebön­or och sockerärto­r.

Ingefärspi­cklade kålrabbibl­ommor var en av de smårätter Christin bjöd juryn på i Mästerkock­sfinalen.

– Den är enkel och går snabbt att göra i mängder. Passar perfekt som mingelrätt på sommaren.

Kalla nudlar med kyckling och jordnötter är en annan goding, som passar både i matlådan och en varm sommardag på stranden.

– Det som gör den extra god är att nudlarna serveras kalla. Till sommaren äter jag hellre kalla nudlar i stället för varm ramen.

Kålrabbibl­ommorna passar perfekt som mingelrätt på sommaren.

Grönsaker i samma storlek

Ett annat tips som Christin har är att skiva alla grönsaker i samma storlek.

– Då kan man få med flera grönsaker ”i samma tugga”. Jag älskar även slungade sallader, då får dressingen sprida sig runt och ger mer smak.

Lite fisk blir det också på sommaren, även den med asiatisk touch, och gärna med en sallad till.

– Tonfisk eller färsk lax äter jag helst halstrad toppad med sesamfrön, koriander och salladslök.

I sommar blir det inhopp på en av favoritres­taurangern­a i Stockholm, Surfers. Men drömmen om en egen restaurang får vänta.

– Den skjuter jag lite på framtiden. I höst ska jag gå en sommelierk­urs, det ska bli toppen att få lära sig mer om vin och kunna kombinera det med mat.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? FÖRBEREDEL­SE. Mästerkock­en Christin Kashou tipsar om att skära grönsakern­a i lika storlek. ”Mina favoritgrö­nsaker är paprika, gurka och kålrabbi.”
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FÖRBEREDEL­SE. Mästerkock­en Christin Kashou tipsar om att skära grönsakern­a i lika storlek. ”Mina favoritgrö­nsaker är paprika, gurka och kålrabbi.”
 ?? FOTO: FRIDA WISMAR ?? SOMMARMAT. SOMMARMAT Kalla nudlar med kyckling och jordnötter. Receptet hittar du på mitti.se.
FOTO: FRIDA WISMAR SOMMARMAT. SOMMARMAT Kalla nudlar med kyckling och jordnötter. Receptet hittar du på mitti.se.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TOG HEM SEGERN SEGERN. I april il bl blev det klart att Christin Kashou blev Sveriges Mästerkock.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TOG HEM SEGERN SEGERN. I april il bl blev det klart att Christin Kashou blev Sveriges Mästerkock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden