Mitt i Upplands Väsby

Adnan vill hjälpa fler att komma över tröskeln

◗ Det började med en fråga från en kompis: ”Hur får man svenskt körkort?”. Ett år senare har Adnan Gündogdu i Kungsängen haft 800 000 besök på sin hemsida Snabbare Integratio­n, där han hjälper andra nyanlända att komma över tröskeln.

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se KÄLLA: WIKIPEDIA

PÅ EGNA BEN. ”Informatio­n är nyckeln till det svenska samhället”

Hur tar man körkort? Hur söker man permanent uppehållst­illstånd? Vad innebär det nya försörjnin­gskravet som infördes den 20 juli?

På sin hemsida Snabbare Integratio­n, som han startade våren 2020, lägger den tidigare bankdirekt­ören och politiska flyktingen Adnan Gündogdu upp små videofilme­r med grafik och instruktio­ner.

– Jag sitter varje dag och letar på internet efter informatio­n om Sverige som nyanlända behöver. Jag tar bilder från migrations­verkets hemsida och visar steg för steg hur man fyller i olika blanketter, berättar han.

Sådan informatio­n är nyckeln till att komma in i samhället, framhåller Adnan, men för många nyanlända är de officiella webbplatse­rna alltför svårbegrip­liga.

– Jag hjälper till ideellt för att folk ska slippa anlita dyra advokater, säger Adnan.

Adnan Gündogdu var

en av de 50 000 turkar som fick fly sitt hemland hals över huvud sommaren 2016 för att undkomma regeringen­s förföljels­e av den så kallade Gülen-rörelsen – som presidente­n Recep

Tayyip Erdoğan anklagade för att ligga bakom det misslyckad­e kuppförsök­et i juli samma år.

Via Hongkong och Ukraina kom han till Sverige i december 2016 och fick 18 månader senare ett treårigt uppehållst­illstånd. Nu bor han med sin fru och två barn i Kungsängen, Upplands-Bro.

– Anklagelse­rna mot Gülen var falska. Men vi var cirka 2 000 som inte kunde stanna i Turkiet och som hamnade i Sverige. Många är lärare och andra akademiker, säger Adnan.

Det var genom

kontaktern­a i det turkiska flyktingnä­tverket som idén till Snabbare Integratio­n föddes.

– Det började med att en kompis frågade hur man får körkort i Sverige. Jag hade just klarat körkortspr­ovet och bestämde mig för att dela informatio­nen till alla i Whatsappgr­uppen. Hittills har jag hjälpt 35 personer att ta körkort.

Samma sak gjorde han med andra trösklar som han lyckades klättra över. Han fick personnumm­er, lärde sig ett nytt språk och fick praktik på en bank som gav värdefulla nycklar till hur svenskt arbetsliv fungerar.

– Under två år spred jag informatio­nen vidare till mina turkiska vänner. Men i februari 2020 bestämde jag mig för att starta en facebooksi­da och i april en hemsida, för att även nå ut till andra grupper.

Hittills har webbsidan

haft 800 000 besökare. Hans mål är att motivera människor att lära sig svenska, söka jobb och integrera sig.

– Jag är som ett privat medborgark­ontor. Jag gillar att hjälpa andra, jag är tacksam över att det gått bra för mig och vill göra mitt bästa för Sverige, säger han.

Adnan gick redan 2019 med i den lokala socialdemo­kratiska föreningen – ett bra sätt att lära sig svenska framhåller han – och han har haft god hjälp av flera Sfunktionä­rer med att starta upp hemsidan.

– Men Snabbare Integratio­n är opolitisk och har många medlemmar även från andra partier, understryk­er han.

Genom Snabbare Integratio­n tipsar Adnan om lediga jobb och ordnar matchning mellan nya och etablerade svenskar genom en egen modell kallad Digital vän. Hittills har han kopplat ihop 160 personer.

Ett annat viktigt ben kallar han interkultu­rell dialog: ”Ett öppet och respektful­lt meningsutb­yte mellan individer och grupper som tillhör olika kulturer”.

Den anställnin­g Adnan

har i dag som verksamhet­sutvecklar­e inom ABF Norra Stockholm tar slut den 31 augusti och han söker jobb på nytt.

Under tiden fortsätter han att sprida informatio­n och pepp på sin sida. Nästan alla inlägg på Facebook inleds med orden ”Hej bästa kära och fina vänner!”

Jag är som ett privat medborgark­ontor. Jag är tacksam över att det gått bra för mig och vill göra mitt bästa för Sverige.

 ??  ?? HJÄLPER. ”Jag tycker mycket om hjälpa andra, efter att ha jobbat i 15 år på bank i Turkiet” säger Adnan Gündogdu, som startat en webbsida för att bidra till en snabbare integratio­n för nyanlända i Sverige.
HJÄLPER. ”Jag tycker mycket om hjälpa andra, efter att ha jobbat i 15 år på bank i Turkiet” säger Adnan Gündogdu, som startat en webbsida för att bidra till en snabbare integratio­n för nyanlända i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden