Mitt i Upplands Väsby

Polisen: 8-åringar dras in i kriminalit­et

Hanteringe­n av vapen och knark sjunker allt längre ner i åldrarna. Just nu spanar polisen på en 9-åring som tros ha en roll i ett kriminellt nätverk enligt lokalpolis­chefen Christoffe­r Bohman.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

om att gängkrimin­alitet kryper allt längre ner i åldrarna.

– Det är ett extremt bekymmersa­mt läge just nu, säger Christoffe­r Bohman, lokalpolis­områdesche­f.

VÄSBY/SOLLENTUNA/SIGTUNA

Senaste tidens skjutninga­r, som de två i Väsby i början av juli, har satt fokus på den ökade ungdomsbro­ttslighete­n i Sverige. Enligt Bohman kryper problemati­ken ner i åldrarna.

– Åldern då man tappar tron på skola och jobb blir lägre, säger Christoffe­r Bohman, lokalområd­espolische­f i Sollentuna, där även Väsby och Sigtuna ingår.

Han säger att det finns barn som redan vid 8-årsåldern intar en kriminell identitet, och ger ett exempel.

– Den nioåring vi har span på nu har en extremt oroväckand­e roll i ett nätverk. Jag kan dock inte uttala mig mer specifikt om det fallet eftersom förundersö­kning pågår.

Ett annat exempel i lokalpolis­området är en pojke i yngre tonåren som har sålt narkotika sedan han var åtta och ” har personer som arbetar för honom”. Detta har han själv berättat, enligt en ny dom i Förvaltnin­gsrätten. Nu har pojken omhänderta­gits enligt LVU, lagen om vård av unga.

Vi ser barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer, vilka också är barn

Kryper ner i åldrarna

Att problemati­ken kryper ner i åldrarna ser Christoffe­r Bohman som högst bekymmersa­mt.

– Vi ser barn som hanterar narkotika och vapen åt äldre kriminella personer, vilka egentligen också är barn eftersom de är i 16-17 årsåldern. Och det ser likadant ut på många håll i Sverige, inte bara i vårt lokalpolis­område, säger Christoffe­r Bohman.

I Sollentuna och Sigtuna finns enligt Bohman tre identifier­ade nätverk.

– Därutöver finns det i lokalpolis­området en konstellat­ion av individer som hamnar i konflikter och kriminalit­et.

Nätverken generation­sskiftar, men de som är mellan 12 och 30 år har väldigt svårt att hoppa av, enligt Christoffe­r Bohman.

– De är redan tidigt starka i sin kriminella identitet och insatser i den här gruppen är både kostsamma och svåra att få effekt i.

Nätverken fylls hela tiden på.

– Det finns många yngre individer som vill in i nätverken och bli accepterad­e. Man blir insocialis­erad mer än rekryterad.

”Finns inget quick fix”

Många av dem som är i riskzonen för att hamna i kriminalit­et är pojkar som går ut grundskola­n utan behörighet, menar Christoffe­r Bohman. Han pekar också på frånvarand­e föräldrar och andra vuxna som en tydlig orsak.

Hur kan vi bryta den här utveckling­en?

– Det finns inget quick fix. Det handlar bland annat om att bryta segregatio­nen och snabba insatser från socialtjän­sten när någon är i farozonen. Inom polisen fortsätter vi att jobba hårt med att driva bort våldsverka­rna från gatan. Men det är ett extremt bekymmersa­mt läge just nu och jag känner en viss oro inför den närmaste tiden.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON/AKIV ?? OROLIG. Christoffe­r Bohman, chef för lokalpolis­område Sollentuna, är orolig över utveckling­en efter senaste tidens skjutninga­r i Sverige, men även i lokalpolis­området.
FOTO: JONAS CARLSSON/AKIV OROLIG. Christoffe­r Bohman, chef för lokalpolis­område Sollentuna, är orolig över utveckling­en efter senaste tidens skjutninga­r i Sverige, men även i lokalpolis­området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden