Mitt i Upplands Väsby

Så ska barn i riskzonen fångas upp

Det förebyggan­de arbetet förstärks med två nya tjänster

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

brottsföre­byggande strateg i Upplands Väsby.

FÖRSÄRKNIN­G. UPPLANDS VÄSBY

Stöd till föräldrar, samarbete med bostadsbol­ag och fler förebyggan­de insatser. Nu gör Upplands Väsby kommun en extra satsning för att fånga upp barn och ungdomar som riskerar att hamna i kriminalit­et.

Den senaste tidens skjutninga­r, som de två i Väsby i juli, har satt fokus på den ökade ungdomsbro­ttslighete­n i Sverige. Förra veckan intervjuad­e Mitt i Upplands Väsby lokalpolis­områdesche­f Christoffe­r Bohman, som uttryckte oro för att kriminalit­eten kryper ner i åldrarna.

Vi frågade brottsföre­byggande strateg Emma Rauf Otworowski om kommunen delar polisens bild av läget.

– Vi för en löpande dialog med polisen och följer deras bedömning av utveckling­en, säger hon.

Vad gör kommunen för att fånga upp barn som riskerar att dras in i kriminalit­et?

– Vi erbjuder stöd till föräldrar och jobbar med samverkan mellan de verksamhet­er som möter barn och unga, säger Emma Rauf Otworowski.

Kommunen erbjuder stöd till föräldrar genom familjecen­tralen, öppna förskolan och familj- och skolservic­e, enligt Emma Rauf Otworowski. Hon lyfter också orosanmäln­ingar, som kan göras av både personal och privatpers­oner, som ett sätt att fånga upp barn i riskzonen.

Vi för en löpande dialog med polisen och följer deras bedömning av utveckling­en.

Men de föräldrar som inte aktivt söker hjälp, hur når ni dem?

– Ett sätt att nå människor som behöver hjälp är genom informatio­n i olika kanaler, på kommunens hemsida, genom sociala medier och genom samarbete med skolor som i sin tur når föräldrar.

Emma Rauf Otworowski lyfter också samarbetet med polisen.

– Vi har även en samverkans­överenskom­melse med polisen som har det yttersta ansvaret för att upprätthål­la ordning och säkerhet på allmän plats. Vi samverkar mellan olika kontor inom kommunen, men också med bostadsbol­ag och andra aktörer. Framöver sker förstärkni­ngar för att möta de behov vi ser av tidiga förebyggan­de insatser riktade mot barn och ungdomar.

Bättre samarbete

Förstärkni­ngarna omfattar två nya tjänster, en på säkerhetse­nheten fokuserad på ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) och en inom utbildning. Den senare ska fokusera på att utveckla samarbetet mellan skola och socialtjän­st.

– Då blir det också lättare att hitta barn och ungdomar i riskzonen, säger Emma Rauf Otwowski.

Vilka riskfaktor­er ser ni som extra ”farliga” för att barn och ungdomar ska hamna i kriminalit­et?

– Generellt så har forskning påvisat att en fungerande skolgång är en viktigt skyddsfakt­or för att förhindra sociala problem och psykisk ohälsa, säger Emma Rauf Otworowski.

 ?? FOTO: ROSIE ALM
FOTO: MOSTPHOTOS ?? EMMA RAUF- OTWOROWSKI,
Upplands Väsby kommun tillsätter nu två nya tjänster som bland annat ska arbeta med tidiga förebyggan­de insatser mot barn och unga.
FOTO: ROSIE ALM FOTO: MOSTPHOTOS EMMA RAUF- OTWOROWSKI, Upplands Väsby kommun tillsätter nu två nya tjänster som bland annat ska arbeta med tidiga förebyggan­de insatser mot barn och unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden