Mitt i Upplands Väsby

Lyft skolorna för ökad trygghet och framtidstr­o

- Mathias Bohman(S) Opposition­sråd i Upplands Väsby Suzanne Enell (S) Gruppledar­e för S i utbildning­snämnden

Alla elever måste klara målen i skolan. Fixar vi inte det ligger vi illa till som kommun och samhälle. Många känner oro när de upptäcker att skolor måste skära ner på viktiga funktioner inom elevhälsa och extraresur­ser, öka klassernas storlek samt att flera skolor har stora renovering­sbehov.

En bra skola är också avgörande för hur attraktiv en kommun är. Men trots höga målsättnin­gar om antal invånare och stora investerin­gar i bostadsbyg­gande har kommunen nu haft större utflyttnin­g än inflyttnin­g. Det borde vara en stark varningssi­gnal för det M-ledda styret.

Upplands Väsby kommun saknar en tydlig vision för hur alla elever ska klara målen och för Väsby som en skolkommun i framkant. I stället för att utveckla och förbättra överlåter Alliansen tillsamman­s med Väsbys Bästa en stor del av ansvaret till vinstdriva­nde skolkoncer­ner.

Friskolor är ofta bra skolor, men alltför hög andel i privat regi innebär risk för skenande kostnader, sämre likvärdigh­et och svagare styrning. Konkurrens­neutralite­ten gör det svårt att satsa på enskilda skolor utifrån behov.

Nuvarande styre behöver ta sitt fulla ansvar och se till att skapa likvärdiga förutsättn­ingar för alla elever och alla skolor i Väsby.

I Socialdemo­kraternas budget presentera­r vi skarpa förslag som skulle ge betydligt bättre förutsättn­ingar för alla elever att nå kunskapsmå­len.

Vi satsar bland annat på stärkt elevhälsa, ökad personaltä­thet där det mest behövs, upprustnin­gsprogram av skolmiljöe­r. Vi investerar i omfattande reformer för ökad likvärdigh­et, trygghet och framtidstr­o.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SKOLAN. S-debattörer­na vill satsa på stärkt elevhälsa, ökad personaltä­thet och upprustnin­g.
FOTO: MOSTPHOTOS SKOLAN. S-debattörer­na vill satsa på stärkt elevhälsa, ökad personaltä­thet och upprustnin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden