Mitt i Upplands Väsby

Det lantliga Väsby har byggts bort STOPP.

◗ Det räcker med hus, hus och åter hus i Upplands Väsby. Det tycker vår lokala krönikör Helena Stenros, som saknar sin barndoms lantliga kommun.

-

En sommardag när solen står högt på himlen och vita slöjmoln skapar välbehövli­g skugga, , tar jag en cykeltur mot Runby och ner till centrum. Jag snirklar mig genom blå parken vid blå husen, de nybyggda gröna lägenheter­na och förbi Medley innan jag tar mig hemåt.

När jag passerar Kavallerig­atan, där jag bodde med barnen när de var små, väller känslor ut i kroppen. Jag minns när jag tog min äldsta son till öppna förskolan, omgiven av vilda blommor och grönska. Hur förundrat han tittade på den lurviga humlan som sög nektar på en vintergäck en tidig vårmorgon. Jag minns den gamla lekparken och den stora, röda rutschkana­n som han åkte i och skrattet han förtjust förlöste när pirret uppstod i magen. Jag minns min egen gymnasieti­d på Vilunda, i det stora gymnasiet med de ståtliga träden utanför.

I dag är allt borta, den öppna förskolan, rutschkana­n och mitt gymnasium. En ny park har byggts och ett högt brunt hus har tryckts in bredvid. Gröna lägenheter har kastats in framför Kavallerig­atan och höga hus har ploppat upp som svampar ur jorden mitt emot Medley. Var har naturen tagit vägen? Gräset, blommorna, kvittret från fåglarna, surret från bina. Allt är bara asfalt, färgglad betong och hus, hus, hus, hus.

Väsby kommun satsar verkligen på bostäder. Hittar de två centimeter­s yta klämmer de in en till bostad där, varför inte liksom, pricken på en millimeter, nästan två, är ju ledig. Samma sak gäller vid Runby. De vida åkrarna med den svajande säden är borta och har ersatts med hus. Hus, hus och åter hus. En och annan gräsfläck finns kvar som för att påminna om den tid som en gång var.

När jag kommer hem och ser ner i brevlådan, har jag fått tidningen Natur. En gul folder dimper ner på golvet när jag öppnar tidskrifte­n. Jag öppnar och läser att en tredjedel av våra biarter håller på att utrotas på grund av matbrist, bekämpning­smedel och klimatförä­ndringar. Våra livsviktig­a små vänner är på väg att dö ut.

När jag var liten kändes Väsby som en någorlunda lantlig kommun, med närhet både till storstaden och landet. I dag känns Väsby som en stad. Jag saknar det gröna och lantliga Väsby.

Jag hoppas kommunen sparar de få grässtrån som finns kvar, om inte annat för våra små men livsviktig­a vänners skull.

I dag är allt borta, den öppna förskolan, rutschkana­n och mitt gymnasium.

 ?? HELENA STENROS
FOTO: PRIVAT ?? Lokal krönikör som med jämna mellanrum delar med sig av sina tankar och funderinga­r.
HELENA STENROS FOTO: PRIVAT Lokal krönikör som med jämna mellanrum delar med sig av sina tankar och funderinga­r.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Bygg inte bort mer av Väsbys natur, tycker Helena Stenros.
FOTO: MOSTPHOTOS Bygg inte bort mer av Väsbys natur, tycker Helena Stenros.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden