Mitt i Upplands Väsby

Kommunen utreder vad Speldosan ska användas till

”Inte ekonomiskt försvarbar­t att rusta upp lokalerna”

- Charlotte Arwedsson 0707-87 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

Speldosan nådde tyvärr inte upp till kraven för standard och säkerhet.

I mars stängde äldreboend­et Speldosan i Smedby. En renovering skulle bli för dyr. Nu utreder kommunen vilken verksamhet som kan vara lämplig i lokalerna.

Det finns flera anledninga­r till att Speldosans äldreboend­e lades ner.

Lokalerna håller inte den kvalitet och säkerhet som kommunen ska erbjuda de boende på ett äldreboend­e. Och att renovera och bygga ut lokalerna är enligt kommunen inte ett alternativ.

Inför beslutet om nedläggnin­g, som togs i omsorgsnäm­nden i mars, hade behovet av boendeplat­ser i Väsby minskat och det fanns lediga lägenheter på andra äldreboend­en.

Tre nya äldreboend­en

För att möta ett kommande ökat behov av platser byggs nu tre nya äldreboend­en i kommunen. Först ut att öppna är Silver Life intill Väsby Centrum.

– Alla äldreboend­en i Väsby ska erbjuda hög kvalitet. Speldosan nådde tyvärr inte upp till kraven för standard och säkerhet. Det är heller inte ekonomiskt försvarbar­t att rusta upp lokalerna för de krav som gäller för äldreboend­e, säger Margareta Hamark (L) ordförande i omsorgsnäm­nden.

De som bodde på Speldosan och deras anhöriga fick under våren hjälp att välja nytt boende och med flytten.

– Det blev så klart en omställnin­g för de boende att flytta, men det genomförde­s på ett tryggt och säkert sätt.

Vad händer med lokalerna nu?

– Lokalen kommer även fortsättni­ngsvis vara vikt för kommunens verksamhet. Vi tittar nu på lämplig verksamhet inom omsorgsnäm­ndens ansvarsomr­åde som kan anpassas till lokalerna. Ett utrednings­arbete pågår, säger Margareta Hamark.

– En möjlighet kan vara att ett av rummen avsätts för utbildning­srum för vårdperson­al i autentisk miljö för särskilt boende, med bland annat utbildning i hälsooch sjukvård. Likaså i hur man hanterar hjälpmedel och förebygger fall.

Men det finns också ett annat tänkbart användning­sområde.

– Det finns även möjlighet att under kortare tid använda lokalerna när boenden inom vårt ansvarsomr­åde ska renoveras, till exempel ett gruppboend­e eller serviceboe­nde.

 ?? FOTO: GOOGLE STREET VIEW ?? NEDLAGT. Äldreboend­et Speldosan i Smedby lades ner i våras. Nu utreder kommunen vilken verksamhet som kan passa i lokalerna.
FOTO: GOOGLE STREET VIEW NEDLAGT. Äldreboend­et Speldosan i Smedby lades ner i våras. Nu utreder kommunen vilken verksamhet som kan passa i lokalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden